Punct de vedere privind suspiciunile de frauda asupra unor proiecte finantate prin PNDR in judetul Brasov

PNDR_sigla.jpg

PNDR_siglaAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale face urmatoarele precizari privind ancheta derulata de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) la sediul Oficiului judetean Brasov al Agentiei.

Proiectele finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (ale caror beneficiari sunt: SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL, SC CASIOPEIA SPACO SRL, SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL) si cauzele care sunt anchetate de catre procurorii DNA, au facut deja obiectul unor verificari interne ale AFIR, in urma carora Agentia a luat masurile administrative conform prevederilor legale.

AFIR, prin departamentele de specialitate, a intocmit doua rapoarte de control inca din data de 25.04.2014, pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL si SC CASIOPEIA SPACO SRL si in data de 06.06.2014, pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL.

In urma controalelor efectuate, AFIR a constatat suspiciuni de frauda cu privire la modul de obtinere a finantarii si de implementare a proiectelor, drept pentru care, in conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011 (privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora aprobata prin Legea nr. 142/ 2012, cu modificarile si completarile ulterioare), au fost intocmite rapoartele de control care au fost transmise atat Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), cat si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Avand in vedere constatarile privind suspiciunea existentei unor fapte penale, in baza aceluiasi act normativ mentionat, AFIR a emis decizii de instituire a masurilor asiguratorii asupra intregii sume decontate beneficiarilor in data de 28.04.2014 pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL si SC CASIOPEIA SPACO SRL si in data de 12.06.2014 pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL. Aceste decizii au fost comunicate organelor fiscale competente in vederea punerii in aplicare, conform legii.

De asemenea, AFIR a constatat deficiente in modul de instrumentare a diverselor etape de obtinere a finantarii si de implementare a proiectelor, savarsite de catre personalul OJFIR Brasov, iar in acest sens au fost demarate procedurile pentru verificarea modului de indeplinire de catre personalul Agentiei a atributiilor de serviciu si au fost aplicate sanctiuni conform prevederilor legale in vigoare.

Cercetarile interne desfasurate de AFIR, in limitele competentelor legale, au vizat respectarea procedurilor de lucru de catre personalul AFIR implicat in analizarea suspiciunii de creare a conditiilor artificiale necesare pentru a beneficia de finantare pentru proiectele beneficiarilor mentionati mai sus.

Aceste situatii arata faptul ca Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) reuseste sa identifice si sa contracareze din timp orice incercare de prejudiciere a intereselor Comunitatii Europene si este decisa sa nu faca rabat de la nicio actiune in vederea atingerii acestui scop.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.