Radu Ghetea: CEC Bank a contribuit la absorbtia a 14 miliarde de lei din fondurile UE in 10 ani

CEC Bank a contribuit, in cei zece ani de cand Romania este membra a Uniunii Europene, la atragerea a 14 miliarde de lei din fondurile europene puse la dispozitia tarii, a declarat presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.

„In acesti ani (de cand Romania este membra UE — n.r.) am participat la procesul de utilizare a fondurilor europene si am acordat 34.000 de credite pentru utilizarea acestora. 14 miliarde de lei au intrat in Romania cu cofinantare venita din partea CEC Bank„, a explicat Ghetea.

Totodata, el a amintit ca, in ultima zi a anului 2006, ultima in care Romania a fost in afara UE, Guvernul de la acea vreme a luat decizia de a opri procesul de privatizare la CEC si a majorat capitalul social al bancii cu 500 de milioane de lei. „Aceea a fost singura participare in numerar pe care statul a facut-o in aceasta institutie in ultimii 10 ani. In plus, am avut dreptul sa retinem profit, astfel ca 520 de milioane de lei din profitul bancii au fost utilizati pentru majorarea capitalului in acesti ani”, a adaugat presedintele CEC Bank.

El a amintit si de procesul de trecere a CEC de la casa de economii la banca comerciala, dar si de perioada de criza pe care a traversat-o odata cu intreaga economie.

Insa, in cei zece ani banca a inregistrat profit, la fel si in primele noua luni ale acestui an, iar presedintele bancii spera ca anul 2016 sa se incheie tot pe profit.

La nivelul sistemului bancar, presedintele CEC Bank sustine ca, in ultimul deceniu, Romania a reusit sa tina pasul cerintelor europene la un nivel inalt, atat din punctul de vedere al reglementarii si supravegherii din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dar si in ceea ce priveste calitatea produselor si serviciilor oferite de banci.

In plus, Ghetea a mai amintit ca atunci cand Romania a avut nevoie de finantare, sistemul bancar a reusit, prin subsidiarele bancilor straine dar si prin cele cu capital romanesc sa concentreze fondurile necesare, chiar daca acestea au fost criticate ca fiind nocive pentru sistem.

S-a dovedit ca aceste fonduri nu au fost nocive, si au fost folosite pentru finantarea economiei si a nevoilor populatiei. Iar atunci cand nu a mai fost nevoie de aceste fonduri, cu sprijinul BNR, dar si al institutiilor financiare internationale, FMI si CE, fondurile s-au retras din Romania, dar nu in devalmasie ci intr-un program bine stabilit. Acum asistam la o inlocuire a fondurilor venite sub forma de imprumuturi din afara cu fonduri de pe piata locala„, a subliniat presedintele CEC Bank.

El s-a referit si la conditiile interne din aceasta perioada, in care „sistemul bancar a trebuit sa isi ajusteze activitatea la cateva provocari de natura legislativa, si anume initiative legislative cu iz electoral si populist”.

„Inca mai sunt ecouri, dar am convingerea ca sistemul bancar romanesc va trece si peste acest obstacol creat in ultima perioada”, a adaugat Ghetea.

Presedintele CEC Bank a participat miercuri la o conferinta privind marcarea primului deceniu de cand Romania este stat membru al Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top