Regio investeste peste 16 milioane de lei in trei partii din judetul Cluj

partie.png

partieIn prezent, Romania se mandreste cu 132 de partii. Cele mai multe, in numar de 25, sunt situate in Prahova, Maramures si Brasov.

Incepand cu anul acesta, pe langa cele trei partii consacrate din judetul Cluj – Partia Mare, Slalom si Feleac, clujenii vor beneficia de o noua baza de agrement – baza Marisel – cu trei partii de schi, construita pe terenul concesionat de Primaria Marisel. Totodata, si baza de agrement Feleacu urmeaza sa fie modernizata.

Pentru a pune in aplicare acest proiect privind constructia noii baze Marisel si modernizarea bazei Feleacu, Primaria Marisel a aplicat pentru obtinerea unor fonduri nerambursabile de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, in valoare de 16.681.631 lei. Valoarea totala a proiectului este de 32.965.759 lei.

Telescaun si nocturna la Marisel

O noua baza de agrement pentru practicarea sporturilor de iarna va fi deschisa, in acest an, la Marisel. Complexul va include trei partii cu grade de dificultate diferite: partie usoara (albastra – 1.700m), medie (rosie – 1.500m) si grea (neagra – 1.350m).

Fiecare dintre aceste partii va beneficia de facilitati precum teleschi si telescaun, instalatie de lumina nocturna, centru de inchiriere de echipamente de schi, centru de cursuri de schi pentru grupuri, webcam live, dar si serviciu de salvamont.

Lucrarile au inceput in luna iunie a anului trecut (n.r. 2012) si se vor finaliza in iarna lui 2014. Investitia se ridica la aproximativ 33 de milioane lei, dintre care eligibile pentru finantare, 23,8 milioane lei. Astfel, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala finanteaza, prin Regio, 16,7 milioane lei, reprezentand 70% din valoarea eligibila a proiectului, restul fondurilor fiind asigurate de catre beneficiar, respectiv, compania clujeana Teleschi SRL.

Terenul pe care se vor amenaja cele trei partii de schi a fost concesionat de Primaria Marisel pentru 49 de ani.  Investitorul Vasile Muresan a apelat la fonduri europene pentru a putea duce proiectul la bun sfarsit. „Este un proiect foarte generos si, intr­adevar, este finantat cu fonduri europene. Vor fi trei partii de schi. Partiile vor fi de peste un kilometru, fiecare. Vor fi trei instalatii de transport pe cablu si se vor realiza 300 de parcari. Valoarea proiectului pentru zona Marisel e in jur de 4,5 milioane de euro, sursele de finantare fiind si din fondurile europene”, a declarat proprietarul  partiei de schi, Vasile Muresan.

Tunuri de zapada si bob de vara

Pe langa cele trei partii de schi ce vor fi amenajate la Marisel, proiectul Regio contribuie la modernizarea bazei de agrement de la Feleacu, care va dispune, pe langa altele, si de o extindere a instalatiei de produs zapada artificiala si de crearea unui bob de vara.

Modernizarea instalatiei de zapada consta in inlocuirea pompei existente cu doua pompe cu puterea de 35 KW si debit de 10l/s, obtinandu-se un debit total de 20l/s, necesar pentru functionarea concomitenta a cinci tunuri de zapada. Odata cu aceasta instalatie, vor fi modernizate atat reteaua electrica de alimentare a  statiei de pompare pentru tunurile de zapada, cat si reteaua de alimentare cu apa.

Mai mult decat atat, se va amenaja si o zona de protectie pentru partia de schi, pe partea vestica a partiei, prin plantarea de arbori din specia rasinoaselor. Scopul acestei zone este protejarea partiei de schi impotriva vantului, care este predominant din partea vestica.  In plus, zona de protectie creeaza o ambianta placuta si ajuta la cresterea calitatii mediului. „Vom avea si muzica pe partie, si supraveghere video, din acest sezon”, a declarat Vasile Muresan.

Fisa tehnica a proiectului

  • Denumire: Dezvoltarea activitatilor de agrement prin crearea Bazei de agrement cu partii de schi Marisel si extinderea si modernizarea Bazei de agrement Feleacu
  • Program: Programul Operational Regional, Axa 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, domeniul 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice
  • Valoarea totala a proiectului: 32.965.759 lei
  • Valoare eligibila: 23.830.901 lei
  • Finantare nerambursabila UE: 16.681.631 lei

Sursa: Revista REGIO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top