Roberto Patrascoiu scrie de astazi despre surse de finantare pentru cititorii nostrii

antreprenor.jpg

robertopatrascoiuRoberto Patrascoiu scrie pe blogul sau despre oportunitati de finantare pentru tinerii care vor sa inceapa o afacere in 2016.

“As vrea sa imi deschid o afacere. Exista fonduri europene pentru aceasta?” Cred ca-i una dintre intrebarile pe care le aud cel mai des in ultima vreme, in special de la tineri. Asa ca m-am gandit sa fac o scurta lista cu cele mai importante surse de finantare disponibile anul acesta pentru start-up- uri. Lista este mai lunga de atat; eu m-am oprit doar la acelea cinci, despre care consider ca sunt cele mai ofertante.

Inainte de a trece prin aceasta lista, vreau sa fac doua precizari:
Prima: oportunitatile de finantare exista, dar ele nu trebuie sa devina motivul in sine pentru care, ca tanar, te decizi sa urmezi calea antreprenoriatului. Adica, nu initiezi un business intr-un anumit domeniu, doar pentru ca “se dau bani” pentru acel domeniu. Vei avea succes in acea afacere doar daca crezi cu adevarat in ideea ta si daca esti dispus sa faci lucrurile sa mearga. Sursa de finantare este doar vehiculul.

A doua: Este impropriu spus: finantari pentru deschiderea afacerii. In general, fondurile nerambursabile sprijina doar investitia de baza (achizitii de echipamente, utilaje, uneori servicii de promovare initiala a afacerii)- nu si costurile inerente ale administrarii oricarui business (chirie pentru sediu, plata salarii, contabilitate si ale costuri operationale). Cu alte cuvinte, trebuie sa ai un plan clar stabilit despre cum vei continua dupa ce proiectul se incheie. Multe dintre afacerile finantate prin fonduri europene ”trag pe linie moarta” dupa ce proiectul s-a incheiat, tocmai pentru ca antreprenorul a ignorat partea de costuri de intretinere a business-ului.”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.