ROBOR creste pana la maximul ultimilor trei ani si jumatate

robor.jpg

ROBOR la trei luni creste la maximul ultimilor trei ani si jumatate, pana la 2,28%. Indicele ROBOR 6M a urcat la 2,52%, o valoare maxima a ultimilor trei ani si sase luni.

ROBOR la sase luni a crescut pana la cea mai ridicata valoare din ultimii trei ani si sase luni, 2,52%, 28 octombrie 2014 cand BNR a anuntat un nivel de 2,54%. Primele patru banci din sistemul bancar lucreaza cu dobanzi legate de indicele de referinta Robor la 6 luni.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.

BCR, Banca Transilvania, BRD si Raiffeisen Bank sunt primele patru banci din sistem din punct de vedere al activelor detinute care acorda imprumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobanda legata de Robor 6M. in cazul persoanelor juridice, imprumuturile, majoritare de tip revolving, au dobanda legata de Robor 3M.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.