Romania a contractat de la BEI 1 miliard de euro pentru cofinantarea proiectelor prioritare de transport

bancnote-euro.jpg

Romania a semnat, astazi, 18 iulie 2017, la Luxemburg Contractul cadru de finantare cu Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 1 miliard EUR. Din partea Romaniei contractul cadru a fost semnat de domnul Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice, iar din partea BEI de domnul Andrew McDowell, Vicepresedinte.

Imprumutul contractat de la BEI va acoperi contributia bugetului de stat, care cofinanteaza proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Investitiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene si se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil si pe eliminarea blocajelor din reteaua infrastructurii de transport. Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal si pe reducerea impactului transportului asupra mediului. Romania are calitatea de imprumutat si este reprezentata de Ministerul Finantelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile si societatile romane relevante care implementeaza proiectele incluse in axele 1 si 2 din POIM.

Imprumutul este acordat pe o perioada de pana la 25 de ani, din care o perioada de gratie de pana la 7 ani, fiecare tragere fiind considerata un imprumut de sine statator, cu propria sa maturitate si perioada de gratie. Dobanda poate fi fixa sau variabila, stabilita de comun acord cu BEI si nu se va percepe decat in cazul in care se efectueaza trageri din imprumut. Rambursarea fiecarei trageri poate fi efectuata in una sau mai multe transe.

Acest contract cadru de finantare este un exemplu al bunei colaborari dintre Romania si BEI si se circumscrie efortului Guvernului Romaniei de creare sau mentinere a locurilor de munca, de reducere a diferentelor sociale si economice dintre diferitele zone ale tarii, de asigurare a bunastarii populatiei intr-un mediu inconjurator protejat, toate acestea conducand la o crestere sustenabila a economiei romanesti. Acesta contribuie la incurajarea investitiilor, la punerea in practica a Master Planului de Transport agreat cu Comisia Europeana si ajuta la cresterea absorbtiei granturilor acordate de Uniunea Europeana in exercitiul financiar 2014-2020.

Sursa: mfinante.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.