Romania a pierdut noua pozitii si ocupa locul 45 in clasamentul Doing Business, dupa Republica Moldova

imageResize-2.jpg

Romania ocupa pozitia 45 in clasamentul “Doing Business 2018”, elaborat de Banca Mondiala (BM), cu un punctaj total de 72,87 puncte, dupa Republica Moldova.

Desi scorul general obtinut de Romania in acest an este cu 0,17 puncte mai mare decat cel inregistrat anul trecut, tara noastra a pierdut noua pozitii in acest clasament anual care analizeaza, pe baza unor criterii, economiile unui numar de 190 de tari.

Potrivit raportului Bancii Mondiale, Romania a facut progrese in domeniul platii taxelor, indicator la care se claseaza pe locul 42 la nivel mondial, cu opt pozitii mai sus decat anul trecut. Cel mai semnificativ declin a fost la indicatorul “obtinerea autorizatiilor de construire”, unde tara noastra a pierdut 55 pozitii, clasandu-se pe locul 150, fata de 95 anul trecut.

La indicatorul demararea unei afaceri, Romania a pierdut doua pozitii, fiind pe locul 64 fata de 62, anul trecut. Durata medie pentru a porni o afacere este de 12 zile, similar cu nivelul de anul trecut.

Romania a pierdut 13 pozitii la indicatorul “obtinerea de credit”, unde se afla pe locul 20, fata de locul 7 in 2016, si tot 13 pozitii a coborat si la “obtinerea electricitatii”, clasandu-se pe locul 147, fata de 134 anul trecut.

Romania devanseaza in acest clasament tari precum Italia, locul 46, Ungaria, locul 48, Bulgaria — locul 50, Belgia — 52, dar se situeaza in urma unor tari precum Estonia, aflata pe pozitia 12, Lituania — 16, Letonia — 19, Polonia — 27, Cehia — 30, Kazahstan — 36, Slovenia — 37, Slovacia — 39, Serbia — 43, Republica Moldova — 44.

Totodata, Romania a inregistrat progrese la cresterea fiabilitatii infrastructurii si la inregistrarea proprietatii, imbunatatind calitatea administrarii terenurilor prin digitalizarea inregistrarii proprietarilor si a terenurilor, se arata in raportul BM.

Din cele 190 de tari analizate de Banca Mondiala in raportul “Doing Business 2018”, primele locuri sunt ocupate de Noua Zeelanda (86,55 puncte), urmata de Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, SUA si Marea Britanie. Pe ultimele locuri ale clasamentului se afla Venezuela (30,87 puncte), Eritreea (22,87 puncte) si Somalia (19,98 puncte).

Banca Mondiala subliniaza ca un numar record de 119 de economii au facut 264 de reforme anul trecut pentru a usura demararea unei afaceri, a crea locuri de munca si a atrage investitii.

“Crearea de locuri de munca este unul din castigurile transformationale pe care tarile si comunitatile le pot obtine cand sectorului privat ii este permis sa infloreasca. Reglementarile echitabile, transparente si eficiente, care promoveaza afacerile, imbunatatesc guvernanta si lupta impotriva coruptiei”, a afirmat directorul general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva.

Raportul institutiei financiare internationale analizeaza 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.