Romania a primit din 2007 si pana in iunie 2016 aproximativ 24,4 miliarde euro

Romania a beneficiat din partea Uniunii Europene din 2007 si pana la mijlocul acestui an de sume nete totalizand aproximativ 24,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Banii primiti per total in cele doua cadre financiare multianuale (CFM) 2007 -2013 si 2014 – 2020 s-au ridicat la circa 37,4 miliarde euro iar sumele platite au fost de aproape 13 miliarde euro.

Pentru a va putea forma o idee clara asupra banilor care au revenit Romaniei in cele doua perioade de programare bugetara de cate sapte ani ale UE, va prezentam pe scurt datele oficiale.

Din acestea, se poate observa atat tendinta Romaniei de a lungi la maximum perioada de doi ( eventual trei ) ani in care i se pot deconta anumite proiecte, dar si modul de lucru destul de lent al birocratiei de la Bruxelles.

tabel1

Astfel, am ajuns sa mai incasam fonduri de preaderare chiar si anul trecut si am inceput destul de slab sa beneficiem de noul CFM 2014 – 2020, cea mai mare parte a banilor incasati in ultimii trei ani fiind aferenti fostului cadru financiar 2007 – 2013. Acest fapt explica paradoxul disputei publice in care unii reclama cat de incet ne miscam in accesarea fondurilor, iar altii arata marimea incasarilor curente (dar cu originea in trecut).

tabel2

Sumele platite de Romania drept contributie la bugetul UE sunt bazate pe marimea TVA colectat. Ceea ce explica cresterea acestei contributii pana in 2014, pe masura ce cresterea economica a fost reluata dar si diminuarea din 2015,odata cu diminuarea acestui impozit ( desigur, mai conteaza si gradul de incasare, dar aceasta este o alta problema).

tabel3

Fara alte consideratii complicate, atunci cand se trage linia pe partea de executie a bugetului, adica ceea ce s-a resimtit pentru publicul larg, se ajunge la un sold pozitiv al fluxurilor financiare din ce in ce mai mare de la an la an (cu exceptia notabila a situatiei din anii 2010 – 2011), care a ajuns anul trecut al aproape cinci miliarde de euro si va depasi, foarte probabil, sase miliarde de euro in acest an.

tabel4

Privind evolutia procentuala relativ la PIB a sumelor nete primite de la UE si marimea fata de perioadele anterioare se poate naste intrebarea daca nu cumva am facut relaxare fiscala si crestere de venituri ale populatiei mai degraba pe bani europeni si nu pe baza rezultatelor economice obtinute (mai ales pe fondul scaderii ponderii ponderii veniturilor bugetare in PIB). Ceea ce, sa zicem ca nu ar fi fost o problema, dar ar trebui sa constientizam ca nu se poate intampla decat o singura data.

De ce o singura data ? Pentru de la circa un procent din PIB in 2011 si 1,5% in 2012 ne ducem rapid spre patru procente la finele acestui an, ajutati si de incasarile mai bune dar si de reducerea TVA. Or, regula de referinta europeana este de a limita aceste fonduri cu care Uniunea ajuta o tara la 4% din PIB, deoarece una este ajuti dezvoltarea si alta sa subventionezi consumul in tari care nu si-l permit singure.

Sursa: Cursdeguvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top