Romania, avertizata de UE pentru nerespectarea directivelor privind stocurile de petrol, respectiv achizitiile publice

ciocan_UE.jpg

ciocan_UEComisia Europeana a adoptat in ultima luna 186 de decizii, inclusiv 47 avize motivate si 12 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, din care 4 includ sanctiuni financiare, impotriva statelor membre pentru ca nu au respectat intocmai obligatiile ce le revin in temeiul dreptului UE.

Comisia a cerut in mod oficial Belgiei, Ciprului, Cehiei, Portugaliei si Romaniei sa ia masuri pentru a garanta respectarea deplina a obligatiilor lor in conformitate cu legislatia UE privind stocurile petroliere.

Ingrijorare privind rezervele de titei

Directiva 2009/119/CE impune statelor membre sa mentina stocuri minime de titei si/sau produse petroliere pentru a garanta siguranta aprovizionarii cu petrol in cazul unor posibile intreruperi.

Data fiind importanta petrolului in consumul energetic al UE, puternica dependenta externa a UE de aprovizionarea cu titei si produse petroliere si incertitudinea geopolitica in multe regiuni producatoare, este vital sa se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere in orice moment.

Comisia Europeana a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei si Romaniei, care nu au informat Comisia cu privire la masurile de transpunere a directivei in legislatia lor nationala.

In cazul in care statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie in privinta lor.

Directiva trebuia sa fie transpusa de statele membre pana la 31 decembrie 2012. In ianuarie 2013 s-au declansat proceduri privind incalcarea dreptului impotriva a 17 state membre care nu si-au respectat obligatiile referitoare la transpunere.

O scrisoare de somare a fost trimisa Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehia, Greciei, Spaniei, Ungariei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, Romaniei, Sloveniei si Marii Britanii.

Comisia examineaza situatia in celelalte state membre impotriva carora s-au declansat proceduri privind incalcarea dreptului si prezenta actiune ar putea fi completata cu avize motivate ulterioare in urmatoarele cicluri de incalcare.

Licitatie cu probleme la drumul Iasi-Crasna

Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice.

Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE.

Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice.

Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor.

In cazul in care in termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat incalcarii legislatiei UE, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in privinta Romaniei.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.