Roxana Minzatu:Rambursarea se va utiliza obligatoriu la cheltuielile salariale, care vor fi eligibile pentru maxim 6 luni la nivelul maxim al salariul mediu pe economie

bani_plic.jpg

”Programul Start Up Nation Romania va fi un succes, mai ales ca saptamana aceasta a ajuns la o forma care va permite accesarea lui mult mai facila. Ma astept ca noile conditii pe care le-am prevazut in cele mai recente dezbateri parlamentare pe marginea Legii de aprobare a Ordonantei 10/2017, sa duca la o crestere a numarului de afaceri deschise, chiar din prima parte a anului.” Declaratia ii apartine deputatului brasovean Roxana Minzatu, care a sustinut cauza viitorilor mici intreprinzatori in fata colegilor sai din Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor.

OUG 10/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2017, iar in scurt timp au fost publicate si normele de aplicare. Tot in regim de urgenta a ajuns si in Parlament, unde se afla in procedura dinaintea votului de plen a Camerei Deputatilor. Fata de forma initiala, cu care ordonanta a plecat de la Guvern, in comisie au fost sustinute si aprobate mai multe modificari. Printre modificari se numara reducerea duratei de mentinere a locurilor de munca create, de la minimum 3 ani la minimum 2 ani dupa incheierea implementarii proiectului. Obligativitatea de a avea cel putin doi salariati a fost inlocuita cu cea de a avea cel putin unul. Cheltuielile salariale vor fi eligibile pe o perioada de sase luni, ceea ce va fi un real ajutor pentru perioada de inceput a afacerii. Taxa pe valoarea adaugata nedeductibila va fi, de asemenea, inclusa in cheltuielile eligibile.

In procesul de implementare a Programului “Start-up Nation – Romania”, indiferent de sursa de finantare, se utilizeaza atat mecanismul rambursarii cheltuielilor efectuate, cat si cel al decontarii cererilor de plata. Rambursarea se va utiliza obligatoriu la cheltuielile salariale (care vor fi eligibile pentru maxim 6 luni la nivelul maxim al salariul mediu pe economie). Pentru restul cheltuielilor se va putea utiliza cererea de plata – virarea sumelor pe baza contractelor si facturilor prezentate de beneficiarii finantarii. in cazul in care beneficiarii nu respecta obligatii din contractul de finantare, precum al pastrarii locurilor de munca sau a investitiei pe perioada prevazuta, ajutorul acordat se returneaza total.

”La Brasov vom demara aplicat informarile in privinta acestei legi. in urma cu aproape doua luni chiar secretarul de stat Ilan Laufer a deschis seria prezentarilor Programului Start Up Nation Romania, printr-o intalnire cu mediul de afaceri, la Camera de Comert si Industrie a judetului. Saptamana viitoare, eu si colegii mei vom organiza primul workshop in care cei vor fi oferite exact informatiile de care e nevoie. Vom avea speakeri care stiu cum se construieste un plan de afaceri, sau procedura depunerii online a unui proiect. Nu vrem sa tinem un curs, ne adresam celor care au ceva foarte clar in minte, au ideea, au determinarea, dar mai au intrebari la care cineva trebuie sa raspunda. Rolul nostru va fi sa le dam impulsul de care au nevoie”, completeaza parlamentarul PSD.

Demararea programului Start Up Nation Romania mai are de trecut prin votul plenului, probabil in ultima saptamana a lunii aprilie, iar apoi promulgarea. Detaliile practice privind accesarea programului se vor include in Ghidul de finantare, care va fi aprobat prin ordin de ministru si publicat in zilele urmatoare. Criteriile de acordare ale punctajului au fost deja incluse in Ordonanta, si au ramas neschimbat.

Sursa: Camera Deputatilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.