S-a lansat noul fond pentru cooperarea regionala transfrontaliera si transnationala – granturile EEA si ale Regatului Norvegiei

pexels-photo-461077.jpeg

Ministerul Regatului Norvegiei pentru Afaceri Europene si Spatiul Economic European (SEE), respectiv Misiunile Islandei si Liechtenstein-ului pe langa Uniunea Europeana au lansat pe 24 ianuarie a.c., la Bruxelles, noul fond pentru cooperare regionala, parte a Granturilor SEE si norvegiene (EEA Grants and Norway Grants).

Status: Lansat
Depunere: 1 iulie 2018
Buget: 15 milioane euro

Obiectiv

Granturile SEE si norvegiene reprezinta contributia financiara acordata de Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si pentru consolidarea relatiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene.

Desi finantarea majoritara a SEE si a Regatului Norvegiei este adaptata spre initiative nationale si cooperare bilaterala între tarile donatoare si tarile beneficiare, fondul de finantare pentru cooperare regionala vizeaza consolidarea cooperarii transfrontaliere si transnationale între cele 3 tari donatoare, 15 tari beneficiare si 10 state care nu sunt membre ale UE.

Fondul de 34,5 milioane € sprijina cooperarea sub forma schimbului de cunostinte, a schimbului de bune practici si a consolidarii capacitatilor în cadrul sectoarelor prioritare ale granturilor SEE si Norvegiei pentru perioada 2014-2021:

 • inovare, cercetare, educatie si competitivitate;
 • incluziune sociala, ocuparea fortei de munca în rândul tinerilor si reducerea saraciei;
 • mediul, energia, schimbarile climatice si economia cu emisii reduse de carbon;
 • cultura, societate civila, buna guvernare, drepturi si libertati fundamentale;
 • justitie si afaceri interne.

Parteneri eligibili

Partenerii eligibili la proiect pot fi entitati, organizatii publice sau private, comerciale sau necomerciale, organizatii neguvernamentale si medii academice cu personalitate juridica, incluzând, dar fara a se limita la:

 • municipalitati, organizatii detinute sau partial detinute de municipalitati, asociatii ale municipalitatilor;
 • regiuni, organizatii detinute sau partial detinute de regiuni, asociatii de regiuni;
 • unitati ale administratiei centrale, organizatii partial finantate de unitati guvernamentale centrale, entitati publice;
 • organizatii ale societatii civile, organizatii non-profit, întreprinderi sociale, asociatii de interes ale persoanelor juridice, fundatii;
 • companii;
 • cooperative (productie, locuinte, consumatori);
 • parteneri sociali (sindicate, asociatii sectoriale, asociatii patronale, camere de comert si industrie), etc.

Buget

 • 15 milioane euro sunt puse la dispozitie în cadrul primei cereri de propuneri. Se preconizeaza ca proiectele vor începe în 2019

Data de depunere

Termenul limita pentru prima etapa a procesului de depunere a candidaturilor (doar o nota de concept în engleza) este 1 iulie 2018. Pentru candidaturile evaluate pozitiv dupa prima etapa, data limita pentru prezentarea întregii propuneri este 15 decembrie 2018.

Tari eligibile

 • Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Albania, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Cofinantare

Consortiul este obligat sa asigure cofinantarea proiectului. Rata de interventie financiara a granturilor SEE pentru aceasta cerere se stabileste în functie de statutul membrilor consortiului, individual, dupa cum urmeaza:

 • organizatiile neguvernamentale: pâna la 90% din cheltuielile eligibile (pâna la 50% din cofinantarea necesara poate lua forma contributiilor în natura sub forma de munca voluntara);
 • parteneri de proiect cu statut de universitati si organizatii de cercetare: pâna la 90% din cheltuielile eligibile;
 • toti partenerii experti din statele donatoare: pâna la 100% din cheltuielile eligibile;
 • alte entitati: pâna la 85% din cheltuielile eligibile.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

One thought on “S-a lansat noul fond pentru cooperarea regionala transfrontaliera si transnationala – granturile EEA si ale Regatului Norvegiei”

 1. BLENDEA GEORGETA spune:

  SUNT PROF GEORGETA BLENDEA ZAMFIR , SCRIITOARE , DOCTOR HONORIS CAUSA, NOMINALIZATA LA PREMIUL NOBEL;DETIN O PROPRIETATE IN ZONA SPLENDIDA IN APROPIERE DE BRASOV
  POSIBILTATI
  CENTRU CULTURAL
  FERMA
  DEZVOLTARE TURISTICA IN POEIENILE DE LA MUNTE PE CARE LE DETIN
  CURSURI SI EXCURSII DE SANATATE CU EXCURSII PRIN PADURI DE BRAD PANA LA O PROPRETATE PE CARE O DETIN
  ALTE POSIBILITATI INSCRISE IN MISCARE , INAFARA DE SALA
  O SERIE DE PROIECTE LE-AM DESCRIS LITERAR IN CARTEA PUBLICATA IN SUA DE EDITURA –AMERICAN ACADEMIE PRESS
  SE POATE ACCESA SI CUMPARA DE CATRE FINANTATOR
  INTRAND PE FACE BOOKUL MEU PERSONAL
  BLENDEA GEORGETA
  AS VREA SA STIU DACA POT PRIMI INTEGRAL SUMA PENTRU DEZVOLTARE
  DE ASEMENEA , VREAU MAI EXPLICIT CUM SA FAC PRIMUL PAS
  CORDIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.