S-a majorat cu aproximativ 196 milioane euro valoarea fondurilor acordate Romaniei prin mecanismele financiare SEE si Norvegian

bani_valuta.jpg

Statele Spatiului Economic European si Uniunea Europeana au semnat acordurile pentru reinnoirea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European si a Mecanismului Financiar Norvegian pentru perioada de programare 2014-2021. Cele doua mecanisme financiare, cunoscute si sub denumirea de “Granturi SEE/ Granturi Norvegiene”, pastreaza obiectivele generale de sustinere a coeziunii economice si sociale in Europa prin crestere economica si dezvoltare durabila si isi propun sa contribuie atat la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European cat si la intarirea relatiilor bilaterale.

Romania va beneficia de o alocare financiara sporita, de aproximativ 502 milioane euro, comparativ cu cea acordata pe perioada 2009-2014, in valoare de aproximativ 306 milioane Euro, in contextul in care valoarea totala a granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein si Regatul Norvegiei a fost majorata la aproape 3 miliarde de Euro pentru o perioada de 7 ani.

O noutate o reprezinta infiintarea unui nou fond pentru cooperare regionala, in cadrul caruia o mare parte va fi dedicata promovarii ocuparii fortei de munca in randul tinerilor.

Finantarile se vor acorda pentru cinci domenii prioritare, anume Inovare, Cercetare, Educatie si Competitivitate, Incluziunea sociala, Ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si Combaterea saraciei, Mediu, Energie, Schimbari climatice si Reducerea emisiilor de carbon, Cultura, Societatea Civila, Buna guvernanta si Drepturi si libertati fundamentale, Justitie si Afaceri interne.

Ca urmare a semnarii acestor acorduri, Statele donatoare vor incheia, cu fiecare dintre cele 15 state beneficiare in parte, in urma negocierilor bilaterale, cate un Memorandum de Intelegere pentru fiecare din cele doua mecanisme financiare, ce vor stabili programele ce urmeaza a fi implementate.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.