S-au alocat 50 de milioane lei pentru continuarea Programului ”Prima Masina”

masina-electrica.jpg

Pentru continuarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, Executivul a aprobat printr-o Hotarare, completarea Normelor de aplicare referitoare la acest program. In acest sens, Guvernul a aprobat stabilirea plafonului pentru 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016.

Prin acest program se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil. De asemenea, se doreste continuarea mecanismului care sa conduca la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri mai mici decat cele practicate la momentul actual, avand in vedere faptul ca lipsa garantiilor conduce la costuri mai mari ale contractarii unui credit.

Informatii suplimentare:

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a demarat in luna aprilie 2015, cand a fost alocat un plafon total al garantiilor in valoare de 350 milioane lei. Perioada scurta avuta la dispozitie de finantatorii parteneri pentru promovarea facilitatilor oferite de acest program, precum si conditiile de creditare foarte apropiate de cele ale pietei financiare, au determinat o utilizare foarte redusa a plafonului. Astfel, pana la sfarsitul anului 2015 au fost acordate un numar de 193 garantii in valoare totala de 3,257 milioane lei.

Prin Hotararea Guvernului nr.233 din 30 martie 2016 s-a aprobat plafonul garantiilor pentru anul 2016 in suma de 100 mil lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2015, respectiv s-au adus imbunatatiri conditiilor programului, in sensul includerii primei de casare acordate in cadrul Programului  de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru justificarea achitarii avansului minim obligatoriu de 5% din pretul de achizitie prevazut in legislatia Programului Prima Masina. Aceasta facilitate a devenit operationala la data de 14 iunie 2016 cand a demarat Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national determinand o utilizare a plafonului alocat pentru 2016 de aproximativ 1,41%, reprezentand un numar total de 75 de garantii acordate in valoare totala de 1,411 milioane lei.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.