Se infiinteaza Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii pentru administrarea si valorificarea eficienta a participatiilor statului

investitii-imm.jpg

Crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost discutata in sedinta de guvern de astazi. Potrivit memorandumului, promovat de Ministerul Economiei, FSDI va avea drept scop dezvoltarea si finantarea proiectelor de investitii rentabile si sustenabile, fiind un mecanism de finantare care va identifica si materializa oportunitati investitionale cu impact in  dezvoltarea economica durabila si crearea de noi locuri de munca pe termen lung.

In acelasi timp, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va contribui atat la eforturile Romaniei de obtinere a statutului de piata emergenta pentru piata autohtona de capital prin cresterea lichiditatii pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinantare a proiectelor de investitii.

Statul roman, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii.

De asemenea, memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care sa analizeze modalitatile si forma optima de infiintare a FSDI si din care sa faca parte reprezentanti ai ministerelor implicate precum si ai altor entitati relevante in dezvoltarea acestui instrument de investitii.

”Crearea acestui Fond face parte din materializarea Programului de Guvernare 2017-2020 si reprezinta o abordare manageriala a Guvernului orientata spre cresterea performantei si utilizarea eficienta a activelor detinute de companiile statului, fiind centralizator de  expertiza, instrument de  capitalizare a companiilor de stat, dar si de finantare a proiectelor de tara, aducand un efect de multiplicare in economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice si private. Fondul Suveran va fi un partener valoros atat pentru investitori institutionali precum BERD, BEI, Banca Mondiala, cat si pentru fonduri de investitii sau alti investitori privati”, a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

Sursa: Guvernul Romaniei
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.