Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania (BIPE), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS), a lansat cea de a IX-a editie a concursului national pentru licee, EUROSCOLA 2016.
Concursul se adreseaza tuturor liceelor interesate sa participe la aceasta editie care va avea ca tema „Criza refugiatilor intr-o Europa a valorilor”.
Pornind de la tema, elevii vor trebui sa isi imagineze scenariul unei scurte piese de teatru (sceneta), cu durata de 10 minute, fiecare dintre ei avand diferite roluri (scenaristi, regizori, actori, costumieri, operatori etc.) pentru crearea scenariului, punerea in scena a piesei de teatru cu includerea unor metode creative (muzica, dans, proiectii etc.) si filmarea punerii in scena. Piesa de teatru va fi prezentata in public, in cadrul scolii sau intr-un cadru mai larg.
Pentru realizarea proiectului, organizatorii concursului propun, orientativ, un numar de cuvinte cheie de la care se poate porni (cu recomandarea unei selectii din aceasta lista):
Uniunea Europeana, stat membru al Uniunii Europene, Parlamentul European, valorile europene, drepturile omului, criza refugiatilor, Siria, solidaritate, responsabilitate comuna, Centrul European de Combatere a Terorismului (ECTC), combaterea terorismului, situatia din Mediterana, discriminare, criza economica, intensificarea saraciei, razboi, consecintele umanitare ale actualei crize a refugiatilor, solicitanti de azil, integrare, integrare culturala, situatia femeilor refugiate, locuri de munca, stereotipuri, combaterea saraciei, accesul la sanatate, educatie, cultura, fonduri europene pentru integrarea refugiatilor, voluntari, voluntariat, asistenta alimentara, asistenta de sanatate de urgenta, adapost, apa, servicii sanitare si de igiena, protectie, educatie, ajutor umanitar, trecerea ilegala a frontierei, centre de primire, pozitia vulnerabila a copiilor, dreptul fiecarui copil de a fi tratat in primul rand ca un copil.
Proiectul va avea urmatoarele obiective:
– o mai buna cunoastere a Uniunii Europene si a valorilor pe care se intemeiaza aceasta;
– cresterea gradului de constientizare si responsabilizare a elevilor cu privire la contextul social, economic si politic european contemporan;
– dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale elevilor si abilitatilor de lucru in echipa la elevi;
– dezvoltarea abilitatilor creative ale elevilor;
– realizarea si filmarea unei scurte piese de teatru (scenete) care sa evidentieze creativitatea elevilor si intelegerea contextului propus pentru tema data.
Descrierea programului Euroscola
Programul Euroscola este creat pentru a veni in sprijinul informarii tinerilor cu privire la integrarea europeana si participarii active pentru evolutia progresiva a Uniuniii Europene.
Anual reuneste periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum functioneaza Parlamentul European, de a cunoaste modul de viata, viziunile si asteptarile tinerilor din alte state membre ale Uniunii.
Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an si reuneste peste 500 de elevi din toata Uniunea Europeana.
Cine poate aplica?
Elevii claselor IX – XI. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipa formata din cel mult 24 de elevi si 2 profesori coordonatori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o clasa sau din diferite clase ale aceluiasi liceu. Un liceu poate participa la concurs cu o singura echipa. Un liceu nu poate participa doi ani la rand la Ziua Euroscola de la Strasbourg. In schimb, un liceu poate participa in fiecare an la concursul national.
Dosarul proiectului
I. Demararea proiectului, la nivelul unitatii de invatamant, va fi anuntata online, pe site-ul scolii sau in mediile de comunicare sociala (de ex. Facebook). In anunt se vor mentiona: numele liceului, obiectivele proiectului, componenta echipei si stadiile proiectului.
In mod obligatoriu, unitatea de invatamant va trimite o notificare referitoare la demararea proiectului, cu includerea link-ul la anuntul online, la adresele de e-mail ale BIPE si MENCS:
[email protected] si, respectiv, [email protected].
II. Dupa derularea proiectului, scolile vor trimite dosarul proiectului care va contine:
1. descrierea in limba engleza (sau franceza) si in limba romana a proiectului conceput si realizat de elevi, cu prezentarea, in incheiere, a rezultatelor implementarii proiectului. Descrierea va fi redactata ca document Word, intre 3 – 5 pagini editate in Times New Roman 12, cu un spatiu si jumatate intre randuri. La descriere se vor atasa materiale care vor ilustra diversele etape ale implementarii proiectului (fotografii, materiale audio/video, albume, pagini de internet etc.).
In prezentarea rezultatelor proiectului se va evidentia impactul implementarii acestuia asupra elevilor participanti la proiect. De asemenea se va urmari impactul prezentarii piesei de teatru in public (in cadrul scolii sau intr-un cadru mai larg).
2. scenariul piesei de teatru (in limba romana);
3. filmul video cu inregistrarea reprezentatiei piesei de teatru in limba romana.
– numele si tipul liceului;
– adresa scolii;
– numarul de telefon al scolii;
– adresa de e-mail a scolii;
– numele celor doi profesori coordonatori ai echipei de elevi;
– numarul de telefon si adresa de e-mail a celor doi profesori coordonatori;
– lista elevilor (nume, prenume, clasa, anul nasterii – maximum 24 de persoane) care au lucrat la realizarea temelor de concurs si a profesorilor (maximum 2 persoane) care au coordonat echipa de elevi pentru desfasurarea activitatilor in cadrul concursului. Aceasta echipa, in cazul in care liceul se va numara printre castigatori, va participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg (in conditiile mentionate mai jos, sub titlul: „Cine poate participa la programul Euroscola?”).
Scrisoarea va fi semnata de directorul liceului (pe scrisoare va aparea si numele in clar al directorului liceului) si va fi stampilata in mod corespunzator.
Numele elevilor propusi pentru echipele participante la concursul national Euroscola pot fi schimbate, pana la data participarii la Ziua Euroscola de la Strasbourg, in cazul echipelor castigatoare, numai din motive obiective si cu acordul prealabil al BIPE si MENCS obtinut in scris (mesaj e-mail).
Un liceu va trimite un singur dosar. In cazul in care un liceu va trimite mai multe dosare, acesta va fi eliminat din concurs.
Proiectele vor fi trimise prin posta sau depuse la adresa: Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.
Str. Vasile Lascar, nr. 31, etaj 1, cod 020492, Bucuresti – sector 2, iar pe plic va fi specificat „Pentru concursul Euroscola”.
Termen limita de trimitere a proiectelor: 10 octombrie 2016 (data inregistrarii postale). Dosarele pot fi depuse la Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania pana la 10 octombrie 2015, ora 13:00.
Evaluarea proiectelor se va face pe baza urmatoarelor criterii:
– modalitatea de prezentare a proiectului (scop, obiective, grupuri-tinta, participanti, descriere etc.) (2 puncte);
– impactul implementarii proiectului asupra contextului local prezentat in descrierea proiectului (2 puncte);
– ilustrarea implementarii proiectului prin alte materiale decat filmarea piesei de teatru (materiale audio/video -de ex. „the making of” sau de tip trailer – albume foto, grafica, pagini de internet etc.) (2 puncte);
– calitatea expunerii proiectului in limba straina (2 puncte);
– calitatea expunerii proiectului in limba romana (2 puncte).
Total: 10 puncte
In evaluarea scenariului si a filmarii:
– relevanta scenariului pentru tema propusa (2 puncte);
– calitatea exprimarii in limba romana (2 puncte);
– originalitatea si creativitatea scenariului (2 puncte);
– claritatea mesajelor transmise (2 puncte);
– utilizarea selectiva a unor cuvinte-cheie din lista propusa mai sus (2 puncte)
– calitatea filmarii (imagini, sunet etc.) (2 puncte).
Total: 12 puncte
Dosarele vor fi evaluate de un juriu format din membri/ reprezentanti ai BIPE si MENCS si experti in arte vizuale si creative. Nu se va da curs solicitarilor ulterioare de justificare a deciziilor juriului, primite de la scolile participante. Scolile castigatoare vor primi din partea Biroului de Informare al Parlamentului European de la Strasbourg, in anul 2016, cu aproximativ 60 de zile inainte de ziua fixata pentru participarea la evenimentul de la Strasbourg, o scrisoare de invitatie oficiala care va cuprinde toate informatiile necesare organizarii deplasarii la Strasbourg si participarii la Ziua Euroscola.
Sursa: Biroul de Informare in Romania, Parlamentul European