Secolul chinezesc

Ascensiunea Chinei starneste provocari ce vor marca intreg noul secol. Vrand-nevrand, cu totii va trebui sa ne raportam la Noul Imperiu de Mijloc.

China imprumuta S.U.A. si cumpara active americane importante. China cumpara canalul Panama. Mai devreme decat credem, China va avea cea mai mare economie din lume. Aceasta schimbare dramatica a ponderii centrelor de putere va avea un impact considerabil asupra intregii lumi. Multinationalele chinezesti vor produce marci occidentale mult mai rapid si mai ieftin, datorita miinii de lucru ieftine si a milioanelor de specialisti de care dispune. Impreuna cu diaspora, China beneficiaza de cele mai mari rezerve de resurse umane. De la economie, dominatia Chinei va trece la geopolitica si securitate.

Incepe secolul chinezesc. Cel putin asa sustine Oded Shenkar, in volumul cu acelasi titlu aparut recent la Editura Teora, Bucuresti, 2008, in traducerea Oanei Maria Dan. Autorul este titularul catedrei de managementul afacerilor globale finantate de Compania Ford si profesor de management si resurse umane la Colegiul de afaceri Fisher, Universitatea Ohio. El a studiat China mai bine de 30 de ani, publicind mai multe carti si articole pe acest subiect. Este membru al Academiei de Afaceri Internationale si acorda consultanta mai multor companii, guverne si organizatii internationale.

Shenkar ne prezinta modul cum China isi reface gloria imperiala, dezvoltindu-se intr-un mod total diferit de predecesori cum ar fi Japonia si producind o restructurare a intregului sistem international. Lucrarea reflecta intr-un mod foarte realist cauzele, complexitatea si contextul ce stau la originea formidabilei ascensiuni a Chinei.

Ea reprezinta o lectura pentru toti cei implicati in afaceri si in politica si care gandesc pe termen lung. Intr-adevar, astazi exista putine zone mai interesante si mai importante decit aceasta fascinanta tara asiatica. Ascensiunea sa starneste provocari ce vor marca intreg noul secol. Vrand-nevrand, cu totii va trebui sa ne raportam la Noul Imperiu de Mijloc.

Marele tigru asiatic a dormit aproape 500 de ani, iar acum s-a trezit si isi incepe dominatia. Cartea lui Oded Shenkar ne ofera o viziune multidimensionala, ca timp, spatiu si context asupra rolului Chinei in lumea contemporana. Ea subliniaza faptul interesant ca ascensiunea marelui tigru are multe in comun cu cea a Statelor Unite de acum un secol. Cu o abundenta fara precedent a resurselor, cu aspiratii inalte, cu mijloace financiare si tehnologice importante, cu un deosebit pragmatism, rabdare si simt al afacerilor, impactul Chinei asupra tarilor lumii va fi imens in acest secol.

Dislocarile produse de ascensiunea acestei tari nu sunt – considera autorul – ciclice si temporare, ci reprezinta “restructurari fundamentale ale sistemului global de afaceri si o repozitionare a componentelor sale cheie. Suntem pe punctul de a ne trezi in fata unui mediu nou de afaceri, cu noi reguli concurentiale de baza, noi conditii de angajare si modele inedite de consum – un mediu de afaceri care va redefini linia frontului in domeniul politic, in cel economic si in cel social si va ridica noi provocari in fata natiunilor, a companiilor si a indivizilor” (p. 2).

La nivelul paritatii puterilor de cumparare, China este deja pe locul doi intre economiile lumii, avand insa ritmul de dezvoltare cel mai mare, ceea ce inseamna ca peste 20 de ani ar putea depasi S.U.A. Cu o politica externa agresiva, China isi consolideaza, pornind de la economie, o pozitie geopolitica tot mai solida, incepand sa contrabalanseze hegemonia americana.

Impactul noii China e multidimensional, complex si cu o puternica incarcatura emotionala. Daca America devine protectionista, intreaga economie mondiala va cadea, astfel incat lupta de concurenta trebuie dusa. America nu se poate inchide. Daca partea chineza ar scoate pe piata imensele rezerve de dolari pe care le detine, ea poate sa provoace caderea dolarului si un colaps financiar global. Deci, din exterior, China e aproape imposibil sa mai fie oprita, fara riscuri incalculabile.

Totusi, China are inca multe probleme acasa: servicii proaste, inegalitati mari intre regiuni si intre diferite categorii sociale, un sistem de asigurari sociale aflat abia la inceput, probleme mari cu mediul, cu drepturile omului, piraterie, coruptie, birocratie etc. Deci problemele sale pot surveni din interior, un detonator social putind produce o reactie in lant cu consecinte imprevizibile pentru guvernul chinez.

Probabil ca serviciile secrete duc lupta lor pe acest plan, dar eu vad la chinezi o ura puternica fata de americani, ii vad disciplinati, harnici si modesti. Astfel incat e greu de intrevazut o implozie sociala intr-un viitor previzibil. Bicicleta chinezeasca nu se va opri, chiar daca poate cunoaste o relativa reducere a ratelor sale de crestere economica.

Acum un sfert de secol, producatorii americani de automobile au reusit sa impuna contingentarea importurilor de automobile japoneze. Istoria nu se poate repeta acum, pentru ca industriile sunt altele (textile, mobila etc), mult mai fragmentate si cu foarte multi detailisti americani dependenti de aceste importuri.

Dar ascensiunea Chinei va avea impact nu doar asupra economiei americane, ci si asupra celorlalte tari dezvoltate, dar mai ales asupra celor emergente, care cu greu ar putea concura tigrul asiatic in materie de importuri si investitii straine. Rezultatul ar putea fi un clivaj si mai mare intre Nord si Sud. Chiar in agricultura, exporturile chinezesti cresc, la porumb de pilda, desi sunt de hranit peste un miliard trei sute de milioane de locuitori.

Asadar, in pofida unor obstacole inerente, vechiul Imperiu de Mijloc revine. China este astazi o forta industriala, comerciala si politica de prima mina, situandu-se intre primii trei actori importanti de pe glob. O principala forta motrice intr-o lume competitiva si independenta. Sfera sa de influenta creste mai intai in Asia Centrala si de Sud-Est, apoi in intreaga lume. Este doar o chestiune de timp pana cand China isi va asuma responsabilitati mai importante si in alte zone ale globului, cum ar fi Orientul Mijlociu, de pilda, cu atragatoarele sale rezerve de petrol, sau Africa, ce se zbate sa iasa din saracie.

China va rescrie multe reguli privind, de exemplu, dreptul la proprietate intelectuala, comertul international, modelele de afaceri si anticiparile. “Masiva deplasare a factorilor de productie pe care China o declanseaza s-ar putea nu doar sa ne dea peste cap teoriile economice si presupunerile politice, dar ne va si pune la incercare structura de baza a societatii noastre. Modul in care vom face fata viitoarei provocari va defini mare parte a lumii pe care copiii nostri o vor mosteni” (op. cit., p. 183).

0 thoughts on “Secolul chinezesc”

 1. ziua buna domnule profesor!
  citind articolul dumneavoastra, am cautat cartea si am achizitionat-o.
  acum o citesc insa inca nu am terminat-o.
  Ce pot sa spun: din 2006 lucrez in comert si am tangenta mare cu aceasta tara, iar cartea pur si simplu imi confirma ideile concrezitate de intelectul propriu pana acum.
  dar mai multe o sa va scriu dupa ce termin cartea
  cu prietenie
  Radu Ignatescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.