Sistemul informatic si schimbarea structurii Guvernului, principalele cauze ale absorbtiei zero a banilor europeni

bani-660x330.jpg

Blocaj in primele sapte luni, Romania nu a reusit sa atraga bani europeni din exercitiul 2014-2020. In ciuda declaratiilor optimiste ale guvernantilor, sunt toate premizele ca sfarsitului acestui an sa ne prinda in aceeasi situatie.

Doar cateva autoritati de management care gestioneaza bugete nesemnificative sunt acreditate de autoritatea de audit. Cele importante – Autoritatile de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Regional, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Competitivitate – nu sunt acreditate, iar Romania nu poate cere decontari de la Bruxelles.

In februarie, ministrul Dez­voltarii Regionale, Ad­mi­nistratiei publice si Fondurilor Europene, vicepremierul Sevil Shhaideh, demnitarul care gestiona tot ce inseamna fonduri europene, declara ca Guvernul si-a propus ca, pana la 1 iulie, procesul de acreditare a autoritatilor de management pentru programele derulate cu fonduri europene sa fie definitivat. Astazi, dupa cinci luni de la declaratia vicepremierului Sevil Shhaideh, abia trei autoritati de management sunt acreditate de autoritatea de audit. Adica tot cate erau acreditate in acel moment. Miza este acreditarea autoritatilor de management pentru Programul Operational Infrastructura Mare si Programul Operational Regional. in prezent, numai companiile din curtea Ministerului Transporturilor, care gestioneaza proiecte pe fonduri europene, au facturi, in valoare de peste 500 milioane euro, ce pot fi trimise spre decontare la Bruxelles. Oficialii Ministerului Transporturilor ne-au explicat ca dupa acreditatea autoritatii de management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, „rambursarea sumelor de la Bruxelles dureaza fix doua zile“.

La jumatatea lunii, Ministerul Fondurilor Europene anunta ca, pana in prezent, au fost finalizate misiunile de audit pentru autoritatile de management care gestioneaza Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 – 2020 (POCA), Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri (POIIMM) si Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020 (POAT).

„Prin aceasta acreditare institutionala au fost create conditiile pentru rambursarea de la Comisia Europeana a aproximativ 866 milioane euro, cat insumeaza alocarile UE aferente celor trei Programe pe intreaga durata a actualei perioade de programare. Valoarea totala a declaratiilor de cheltuieli aferente celor trei Programe Operationale acreditate, care vor fi trimise imediat la Comisie, este de 121 milioane euro“, conform Ministerului Fondurilor Europene.

La inceputul acestui an, Romania avea desemnate autoritatile implicate in sistemul de ma­nagement si control pentru trei programe finantate in perioada de programare 2014-2020, respectiv, Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania – Serbia 2014 – 2020, Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania – Bulgaria si Programul operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top