Sprijin suplimentar pentru fermierii afectati de seceta

seceta_agricultura_x800.jpg

Fermierii afectati de seceta vor putea beneficia in avans de platile directe si pentru dezvoltare rurala, iar pentru a-si putea hrani animalele li se va acorda o mai mare flexibilitate in utilizarea terenurilor care in mod normal nu sunt destinate productiei. Decizia Comisiei Europene are in vedere faptul ca seceta prelungita are un impact semnificativ asupra productivitatii culturilor arabile si asupra stocurilor de furaje, cele din urma afectand atat bunastarea animalelor, cat si veniturile crescatorilor de animale.

Comisarul pentru agricultura, Phil Hogan, a declarat: „Sunt foarte preocupat de aceste evolutii climatice prelungite. Am luat legatura cu o serie de ministri din tarile afectate pentru a discuta situatia si a obtine evaluari actualizate cu privire la impactul secetei. Comisia, ca intotdeauna, este pregatita sa sprijine agricultorii afectati de aceasta, utilizand o serie de instrumente, inclusiv plati in avans mai ridicate, derogari de la cerintele de ecologizare si ajutoare de stat. Politica agricola comuna prevede deja o plasa de siguranta pentru agricultorii care se confrunta cu evenimente neprevazute. incurajez toate statele membre sa examineze toate actiunile si masurile posibile prevazute in legislatia noastra.”

Doua decizii specifice completeaza cadrul legal relevant, si anume:

  • plati in avans mai mari: agricultorii vor putea beneficia de pana la 70% din platile directe si, respectiv, 85% din celle pentru dezvoltare rurala inca de la mijlocul lunii octombrie 2018, in loc de luna decembrie;
  • derogari de la anumite cerinte de ecologizare, si anume de la normele privind diversificarea culturilor si zonele de interes ecologic in ceea ce priveste terenurile lasate in parloaga, pentru a permite utilizarea acestor terenuri pentru productia de furaje.

In ce priveste sprijinul existent in cadrul PAC pot fi enumerate masuri precum:

  • posibilitatea acordarii unor ajutoare de stat in proportie de pana la 80% din valoarea daunelor cauzate de seceta (sau pana la 90% in zonele care se confrunta cu constrangeri naturale;
  • compensatii pentru daune fara necesitatea unei notificari prealabile a Comisiei, asa-numitele „ajutoare de minimis”, in valoare de pana la 15.000 euro/fermier, pentru o perioada de trei ani;
  • pentru dezvoltarea rurala sunt avute in vedere compensatii de 100% pentru acoperirea pagubelor in situatii in care seceta este incadrata drept “calamitate naturala”, scutirea fermierilor de anumite angajamente in baza diverselor programe sau ajutor pentru fermieri prin instrumentele de gestionare a riscurilor.

Pe langa aceste masuri si monitorizarea continua a seceteiCautati traducerile disponibile pentru linkul precedent si a impactului sau cu ajutorul retelei de sateliti europeni, Comisia tine legatura cu toate statele membre pentru a primi informatii actualizate cu privire la impactul secetei din aceasta primavara si vara asupra agricultorilor. Termenul-limita de primire a acestor informatii este 31 august 2018.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.