POR: Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte

POR: Domeniul major de interventie 1.2 “Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte”

Status: INACTIV
Depunere incepand cu: 3.12.2012
Suma minima: 1.700.000 lei
Suma maxima: 46.000.000 lei

Obiectivul acestui domeniu major de interventie il reprezinta crearea/mentinerea de locuri de munca si promovarea coeziunii sociale, prin sprijinirea imbunatatirii eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Romania, in conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, ceea ce va conduce la cresterea/mentinerea ratei de ocupare a fortei de munca, consum redus de energie si limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Implementarea masurilor de eficienta energetica in blocurile de locuinte va duce la imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei, prin:

 • Imbunatatirea conditiilor de confort interior;
 • Reducerea consumurilor energetice; 
 • Reducerea costurilor de intretinere pentru incalzire si apa calda menajera; 
 • Reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie.

Conform legii 230/2007 privind infiintarea asociatiilor de proprietari, termenul “bloc de locuinte” este definit “cladire-bloc de locuinte-condominiu – proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale definite, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte si proprietatea comuna indiviza. Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna“.

Atentie! In acceptiunea acestui Ghid, termenul “bloc de locuinte” (bloc) va fi definit: cladire-bloc de locuinte-condominiu – proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale definite, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte si proprietatea comuna indiviza. Daca un bloc de locuinte are mai multe scari sau tronsoane, avand una sau mai multe Asociatii de proprietari, toate acestea vor trebui sa faca parte dintr-un singur proiect. Astfel, nu se accepta reabilitarea termica partiala a unui bloc format din mai multe scari sau tronsoane; se va proceda la reabilitarea tuturor scarilor/tronsoanelor componente, care vor forma un proiect pentru respectivul bloc in totalitatea sa, in vederea asigurarii unei solutii tehnice unitare pe intreaga constructie, inclusiv din punct de vedere al aspectului si cromaticii anvelopei blocului.

Proiectele care vor fi finantate prin intermediul Axei prioritare 1, domeniul major de interventie 1.2 al Axei 1 POR trebuie sa fie grupate intr-o cerere de finantare, sa fie depuse de unitati administrativ-teritoriale (autoritate a administratiei publice locale, APL), la nivel de municipiu resedinta de judet, potrivit legii, sau sector al municipiului Bucuresti, si sa propuna masuri de crestere a eficientei energetice din categoriile de activitati eligibile mentionate in sectiunea II.1.2 Eligibilitatea proiectului din prezentul Ghid.

Astfel, o cerere de finantare poate include un numar de blocuri, fiecare dintre acestea constituind un “proiect”. O cerere de finantare poate cuprinde mai multe proiecte grupate in functie de aceeasi rata de cofinantare a Asociatiilor de Proprietari. O astfel de cerere de finantare trebuie sa se incadreze in limitele valorii minime de 1.700.000 lei (inclusiv TVA) si limitele valorii maxime de 46.000.000 lei (inclusiv TVA).

Se recomanda ca, pe cat posibil, sa se grupeze proiectele din cadrul unei cereri de finantare in incinte adicente, astfel incat reabilitarea sa fie cat mai eficienta si sa afecteze cat mai putin spatiile verzi.

Solicitant eligibil:

 • Unitate administrativ-teritoriala (autoritate a administratiei publice locale, APL), la nivel de municipiu resedinta de judet, potrivit legii, sau sector al municipiului Bucuresti, definita conform Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! In cadrul DMI 1.2, Axa 1, POR, o unitate administrativ teritoriala poate depune mai multe cereri de finantare, cu respectarea prevederilor Ghidului solicitantului, fara a depasi limita de 35% din alocarea financiara (FEDR + buget de stat) aferenta regiunii respective. Atragem atentia potentialilor solicitanti ca, avand in vedere timpul scurt ramas pentru a contracta fondurile disponibile pe acest domeniu, dupa data de 30.05.2013 AM POR va proceda la analiza situatiei cererilor de finantare depuse pe fiecare regiune de fiecare municipiu resedinta de judet sau sector al Municipiului Bucuresti, putand dispune realocarea fondurilor necontractate in cadrul regiunii, daca va fi cazul.

Alocarea financiara (FEDR + Buget de stat, reprezentand 60% din valoarea eligibila) pentru domeniul major de interventie 1.2 “Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte” pentru perioada 2007-2013 este de 182,40 milioane euro, fiind repartizata pe cele 8 regiuni de dezvoltare in mod egal.

Astfel, alocarea financiara ce revine fiecarei regiuni este de 22,80 milioane euro (FEDR + Buget de stat, reprezentand 60% din valoarea eligibila).

Un beneficiar (un municipiu resedinta de judet sau un sector al Municipiului Bucuresti) nu poate primi finantare nerambursabila decat in limita de 35% din alocarea financiara (FEDR + buget de stat) aferenta regiunii respective. Totusi, mentionam ca, dupa data de 30.05.2013, AM POR va proceda la analiza situatiei cererilor de finantare depuse pe fiecare regiune, putand dispune realocarea fondurile necontractate in cadrul regiunii, daca va fi cazul.

Ratele de co-finantare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt:

 • 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat, in proportie de 82% FEDR, respectiv 18% buget de stat;
 • 40% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – Autoritatea Publica Locala si Asociatia de proprietari.

Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari (privind cheltuielile eligibile) vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse:

 • 30% contributia unitatii administrativ teritoriale (UAT) si 10% contributia asociatiei de proprietari (AP), in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari (de apartamente – locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 Euro;
 • 20% contributia unitatii administrativ teritoriale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari (de apartamente – locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 350 Euro;
 • 10% contributia unitatii administrativ teritoriale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari (de apartamente – locuinte) din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 500 Euro.

Valoarea totala a proiectelor care compun Cererea de finantare / declarate conforme si eligibile, conform grilelor individuale atasate la Ghidul solicitantului, se incadreaza in limitele financiare prevazute, respectiv: intre 1.700.000 lei si 46.000.000 lei, inclusiv TVA.

Cererile de finantare pot fi depuse incepand cu data de 3 decembrie 2012.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului

Sursa: AM POR

Finantator: Uniunea Europeana

[caseta-final-fise]

5 thoughts on “POR: Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte”

 1. olt spune:

  In comuna Radomiresti sunt 2 blocuri se poat reabilita cu fonduri europene?
  Va multumesc!

 2. Stanca Grigore spune:

  Aceste programe nationale de reabilitare a cladirilor mai vechi de 30 ani sufera de cateva probleme de reglementare. Eu locuiesc intr-un astfel de bloc. Am incercat sa ne izolam exterior blocul prin acest program. In primul rand pretul cerut pentru cele 20% contributia asociatiei a fost prea mare. Am incercat sa obtinem finantarea lucrarilor de la o banca care acorda credite pe 5 ani fara dobanda. Au fost solicitate nu mai putin de 10 documente pentru garantie. Cei ce aveau nevoie de acei bani nu indeplineau unele din conditii. Am efectuat lucrarile cu o firma in constructii care pe timpul desfasurarii lucrarilor urmareau numai ciubucuri de la vecini. Daca nu primeau executau lucrarile de proasta calitate si in timp mai indelungat. Oricum nu s-au angajat la executarea tuturor lucrarilor trecute in proiect. Am finalizat lucrarile exterioare ramanand de izolat plafonul peste etajul 4 si plafonul peste subsol. Ar putea fi incluse si lucrari de inlocuire a instalatiilor de alimentare cu apa in proiect. Putem incerca o finantare pe un astfel de proiect? Astept sa fiu contactat.

  1. Balici Mihai spune:

   Daca orasul dvs este resedinta de judet, se poate aplica acest program
   Dar veti intampina o mare indifereta din partea celor de la primarie ,care trebuie sa colaboreze cu dvs si sa intocmeasca dosarul de finantare
   Deoarece preturile sunt controlate strict ,executia lucrarilor este controlata , mai vin si in control organele de la UE , primariile nu au mici un interes sa acceseze acest program in care 60% ne ramburseaza UE
   Mai bine apeleaza la banii contribuabililor din comunitate din taxe si impozite ,mai bine iau credite de la banci si indatoreaza primaria pana peste cap , dar nu mai sunt controlati de nimeni ,inclusiv de locatari ,carora li se replica -dupa ce ca nu dati bani ,mai aveti si gura -dar nu spun ca de fapt sunt indirect tot banii lor ,pe care ii vor plati inzecit
   Mai mult daca nu accesam aceste fonduri prin acest program pilot in 2013-2014 , din lipsa de interes si coruptie , nici nu putem prevedea bani in viitorul program 2014-2020 , pe motiv ca Romania nu are nevoie de bani ,ca au fost bani in 2013-2014 dar nu s-au accesat

 3. balici mihai spune:

  Am studiat atent acest program , chiar am luat legatura cu cativa reprezentanti din institutiile publice ,dar vom rata si in acest caz
  de ce ??
  ca orice program , pregatirea pentru el aproape nu exista
  -in primul rand trebuia sa se faca cum au zis in instructiuni o hotarare de guvern sau altceva prin care guvernul sa asigure pentru aceste autoritati locale finantarea initiala a proiectului, adica o banca prin garantia statului sa asigure o linie de credit la primarie , care apoi va plati proiectarea ,expertiza ,executia lucrarilor
  Dupa aceasta executie partiala primaria isi va face platile din linia de credit , face imediat cererea de rambursare si statul prin OI AM POR va cere cei 60% de la UE
  Restul de 40 % il va suporta primaria si in decursul a 10 ani va recupera si cei 10-30% de la locatari
  -acum nu este nici un fel de conventie , primariile abia isi trag sufletul in privinta existentei de resurse financiare , poate unele vor face proiecte ,le vor depune ,iar incep lucrarile , constructorii se arunca la executie si cand vine plata ,nu sunt bani ,iar scandal ,oprire de executie ,tribunale,avocati etc etc , toate din cauza ca exista acest haos
  -apoi exista o mare confuzie , chiar cei de la primarie sau locatarii cred ca este similar cu programul guvernamental din anii anteriori ,in care se depunea un mic proiect, blocurile erau introduse in planul guvernamental si taras grapis se facea executia termoizolarii
  Acum sunt fonduri europene , trebuie o documentatie foarte stufoasa atat de la primarie ,cat si de la locatari , aceasta documentatie trebuie depusa la OI AM POR unde va intra in concurenta si punctaj cu alte dosare de la alte municipii sau sectoare
  Degeaba depune sectorul 4 pentru 5 blocuri , daca documentatia are lipsuri ,daca sa zicem sectorul 3 a depus inaintea lui alte 10 dosare foarte bine intocmite , cu un punctaj mai bun , deci vreau sa spun ca aici este concurenta ,nu merge pe baza de relatii de partid ,sa se introduca in planul guvernamental si avem si o valoare limitata de fonduri financiare pe regiune (ex regiunea NORDEST are in concurenta municipiile IASI ,BACAU ,VASLUI ,BOTOSANI ,SUCEAVA , NEAMT , pentru toate sunt alocate 22 de milioanede euro )
  De exemplu pentru intreaga regiune Bucuresti Ilfov sunt 22 de milioane de euro , date celor 6 sectoare din Bucureti , dar nu sunt repartizarte pe sectoare , ci functie cum se vor depune si functie de corectitudine si punctaj
  -in alta ordine de idei , MDRT a dat si preturile maximale de executie la mp de termoizolare , deci nu poate ca 1 mp in sectorul 1 Bucuresti sa fie de 1.000 de lei/mp ,iar la Bacau sa fie de 500 de lei /mp , lucru bun pentru ca exista un alt pericol-fiind fonduri europene , Comisia Europeana verifica proiectele inainte de a rambursa si exista sansa sa gaseasca nereguli fie in preturi exagerate ,fie lucrari neexecutate , fie trucaje la licitatii si atunci rambursarea de 60 % este sistata si suportata de primarie si de vinovati
  Deci daca nu se iau masuri adecvate de pregatire a implementarii acestui fond , se va ajunge iar la o rata de 10% sau dat fiind spaima pe care o au autoritatile locale privind fondurile europene , mai bine nu le acceseaza si apeleaza la fondurile guvernamentale in care nimeni din afara nu ii controleaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.