Start-Up Nation 2018-2019: Ce se mai modifica si ce nu, in urma comitetului de vineri

Start-up-Nation-Romania-01.png

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a fost de acord sa renunte la o aberatie din programul Start-Up Nation 2018, reclamata de consultantii pentru finantari, vineri, la Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, dupa cum au relatat pentru StartupCafe.ro, participanti la discutii. Alte probleme reclamate au ramas insa in propunerea ministerului.

Ministrul Radu Oprea a fost de acord sa se renunte la sistemul de selectie a proiectelor „primul venit – primul servit”, propus de minister initial. De asemenea, a fost scoasa prevederea potrivit careia inscrierea in programul de finantare se opreste la atingerea valorii tuturor cererilor de finantare la 150% din bugetul disponibil. Informatia a fost confirmata de unul dintre participantii la sedinta, consultantul Florin Anghel, lector universitar la ASE Bucuresti.

„Au ramas insa doua mari probleme: descurajarea afacerilor din domeniul IT si nu numai din cele mai mari centre universitare – Bucuresti si Cluj, precum si incalcarea principiilor de predictibilitate si complementaritate cu alte programe de finantare”, a relatat Anghel.

Astfel, afacerile IT nu vor mai primi punctajul maxim, ca anul trecut. De asemenea, firmele din Bucuresti si judetele Ilfov si Cluj vor fi depunctate din start cu 15 puncte, indiferent de domeniul de business. Practic, Bucuresti si Ilfov vor fi cele mai vaduvite de finantarile nerambursabile, pentru ca firmele mici si mijlocii de aici nu pot accesa nici alte linii de finantare specifice, pe fonduri europene.

De asemenea, data de incepere a programului Start-Up Nation 2018 ramane incerta. Potrivit lui Florin Anghel, cel mai devreme programul ar putea fi deschis in 19 noiembrie, iar cel mai tarziu in 26 noiembrie 2018, iar intre timp se da procedura.

O alta informatie este ca ministerul ar vrea sa deschida sesiunea de inscrieri online dupa ce se incheie selectiile de beneficiari finali finantabili in Romania Start-Up Plus si Diaspora Start-Up, doua linii de finantare pe fonduri europene, in Programul Operational Capital Uman, care finanteaza antreprenori debutanti din mediul urban, in afara de Bucuresti si Ilfov. in luna noiembrie 2018 ar urma sa se termine selectiile in cele doua linii de finantare pe bani europeni. Informatia a fost confirmata de Florin Jianu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Mici si Mijlocii, care a avut oameni la comitetul de vineri.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top