Start-Up Nation: Firmele câștigătoare vor avea nevoie de aproape 50.000 de angajați în primul an. Cât de greu le va fi pe piața muncii

Start-upNation_0.jpg

Cele 10.000 de firme mici și mijlocii care ar urma să obțină ajutoarele de la stat de câte 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation 2018-2019 vor fi obligate să angajeze aproape 50.000 de oameni încă din primele 12 luni de implementare a afacerilor și să mențină joburile ocupate încă 2 ani după aceea, sub amenințarea că vor fi obligate să dea statului banii înapoi. Specialiști în resurse umane și business au declarat pentru StartupCafe.ro că micile firme vor avea dificultăți mari în a-și găsi oameni să-i angajeze, mai ales în condițiile de criză de forță de muncă din România.

Cum am ajuns la cifre? StartupCafe.ro a luat primele 10.000 de firme, care par în regulă, de pe lista RUE a aplicanților la Start-Up Nation 2018-2019, ordonate după punctaje și numărul de locuri de muncă pe care antreprenorii le-au promis pentru a lua banii de la stat.

Am eliminat primele două aplicații, care sunt evident eronate, și am adunat locurile de muncă pe care le promit următoarele 10.000 de firmă ordonate după punctajul calculat automat.

Evident, în urma analizelor care vor urma, până la semnarea contractelor de finanțare, vor fi schimbări în listă, dar cel puțin am ajuns la o imagine de ansamblu a situației…

Peste 48.000 de oameni ar urma să fie angajați de cele 10.000 de firme, din care în jur de 35.000 din categoriile speciale care aduc punctaj suplimentar: șomeri sau tineri absolvenți sau persoane defavorizate.

Conform procedurii Start-Up Nation, firmele au obligația să creeze locurile de muncă cu normă întreagă promise, pe perioadă nedeterminată după ce vor semna acordul de finanțare cu agențiile din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

De asemenea, firmele vor trebui să mențină locurile de muncă ocupate, în locul de implementare a proiectului, cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului.

Pentru locurile de muncă nou create, firmele vor trebui să facă dovada creării acestora la data plății ultimei cereri de plată/ rambursare, cu contractul individual de muncă înregistrat, cu normă întreagă de 8 ore/zi (cu excepția angajaților cărora legislația nu le permit 8 ore), încheiat pe perioada nedeterminată, extras REGES, Registru salariaţi din Revisal și Raport pe salariat din REVISAL.

Și apoi, pe o perioadă de raportare de 2 ani după finalizarea implementării afacerilor, firmele vor face dovada menținerii acestor locuri de muncă, cu documentele prevăzute de legislaţia în vigoare (extras REGES, Registru salariaţi din Revisal și Raport pe salariat din REVISAL) – mai prevede procedura oficială.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top