Planurile de angajare ale bancilor si ale consultantilor au scazut cu pana la 80%

Ritmul de recrutare in banci sau consultanta a scazut cu procente cuprinse intre 30% si 80% in comparatie cu anul trecut, mai ales in cazul recrutarii pentru pozitiile de entry-level.

“Sunt industrii care, in comparatie cu anul tre-cut, au scazut obiectivele de recrutare cu procente cuprinse intre 30% si 80%, mai ales in ceea ce priveste recrutarea pentru incepatori. Este situatia companiilor din domeniul bancar sau consultanta. Acest lucru nu inseamna ca nu se vor mai face angajari, dar cel putin pentru prima parte a anului numerele care au fost stabilite sunt cu mult mai mici in comparatie cu 2008″, explica Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, care organizeaza de doua ori pe an targul de joburi “Angajatori de top”, in cadrul caruia anul trecut s-au facut peste 1.300 de recrutari.

In opinia lui Giurca, industriile care par cel mai putin afectate sunt BPO, retail, FMCG si IT. O diminuare a numarului de joburi oferite exista insa si in cazul acestora, dar se datoreaza si faptului ca inceputul de an este mai putin activ din punctul de vedere al recrutarii.

Pe de alta parte, daca anul trecut in aceeasi perioada companiile din IT sau BPO stiau foarte clar ca urmeaza sa angajeze sute de persoane, acum sunt putin mai reticente.

Mai mult decat atat, majoritatea firmelor de pe piata nu isi mai permit sa faca planuri pe termen lung, ci planifica doar pentru trei – sase luni si readapteaza in aceste intervale salariile sau planurile de recrutare.

“O alta mutatie pe care am observat-o a fost cresterea numarului de joburi oferite pentru pozitii de specialisti in toate domeniile reprezentate in cadrul evenimentului, cu focus pe financiar, vanzari, programatori, dezvoltatori sau vorbitori de limbi straine”, explica Giurca, referindu-se si la companiile participante la urmatoarea editie a targului de joburi care va avea loc in aceasta primavara.

Altfel, ca tendinta generala, majoritatea companiilor de pe piata au adoptat strategia de “inghetare” a planurilor de recrutare si indreptarea atentiei catre angajatii deja existenti. In plus, daca in ultimii doi ani candidatii sau, mai bine zis, lipsa candidatilor specializati era cea care impunea dinamica pietei, in aceasta perioada balanta incepe sa incline catre angajator.

Mai multe detalii: www.zf.ro

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.