Ministrul Finantelor Publice s-a intalnit cu delegatia guvernamentala austrica

credite, imm, fond de garantare, lichiditati, BNR

In cadrul intalnirii ambii oficiali au reafirmat nevoia unei coordonari a masurilor luate de catre autoritatile din tara de origine (home countries – Austria) si cele din tara gazda (host countries -Romania) in vederea mentinerii stabilitatii financiare in ambele tari.

Ministrul austriac de finante, domnul Josef Proll a subliniat rolul important pe care il joaca institutiile financiare internationale in vederea asigurarii unei lichiditati corespunzatoare si a mentinerii stabilitatii financiare in tarile gazda, in special.

In acest sens, ministrul roman a afirmat ca, Ministerul Finantelor Publice, a demarat deja un proces de intermediere a discutiilor intre institutiile financiare internationale (BEI, BERD) si bancile comerciale din Romania in vederea sustinerii financiare a proiectelor cu impact in economia reala (proiecte la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, al companiilor medii si mari, autoritatilor publice locale si sustinerea exportatorilor).

Complementar acestor actiuni, partea romana a prezentat angajamentul Guvernului de a aloca un procent de 7% din PIB, (10,2 mld. Euro) pentru proiecte de investitii.

“Am demarat un dialog permanent cu mediul bancar. Este foarte important sa cunoastem pozitia bancilor din Romania referitoare la road map-ul investitional anuntat si posibilitatea mediului bancar de a se implica in aceste proiecte.” Gheorghe Pogea.

In cadrul discutiilor, oficialul austriac a anuntat ca, tara sa a alocat un pachet financiar de sustinere a sistemului bancar din Austria, de 100 miliarde euro, iar bancile din Romania vor profita, cu siguranta, in mod indirect

La randul sau, ministrul roman de finante a prezentat masurile dispuse de autoritatile romane in vederea relansarii creditarii pentru economia reala: capitalizarile CEC Bank si Eximbank, crearea fondului de garantare si contragarantare pentru IMM-uri, cooperarea si coordonarea foarte stransa intre MFP si BNR, in vederea asigurarii unei lichiditati corespunzatoare in lei pe piata interna.

Ambele parti au convenit asupra necesitatii de a-si coordona pozitiile in cadrul Consiliului European de Politici Economice si Monetare (ECOFIN), in special, pe tema planului european de relansare economica si masurile de sprijin prevazute.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.