
Potrivit ministrului Blaga, aceste prioritati nu se pot realiza decat prin reabilitarea termica a locuintelor, obiectiv pentru care Guvernul a stabilit un cuantum de 3.500 euro/apartament, din care un procent 50 % sa fie suportat de la bugetul de stat, 30 % – de comunitatea locala si 20 % – de proprietar.
„Avem in intentie sa propunem comunitatii europene ca pentru o parte din respectivele cheltuieli sa obtinem, prin promovarea unor proiecte, finantare de la UE. Consider ca lucrarile de izolare termica a blocurilor reprezinta o prioritate pentru noi toti”, a precizat Vasile Blaga.
„Pentru reabilitarea termica avem in acest an un buget de 160 milioane de lei la care se adauga 300 de milioane de lei din credite angajament. Cu o finantare a noastra de 50% speram ca anul acesta sa facem 60.000 de apartamente”, a declarat, , la randul sau, secretarul de stat din MDRL, Razvan Murgeanu. El a mai spus ca urmeaza sa intre in dezbatere publica proiectul de modificare a ordonantei privind reabilitarea termica a apartamentelor, proiectul urmand sa faciliteze accesul asociatiilor de locatari si proprietari la fondurile alocate de stat.
„Principalele modificari vizeaza scaderea efortului cetatenilor de a participa financiar la reabilitarea termica, statul urmand sa asigure 50% din cheltuielile totale, administratiile publice locale 30%, iar asociatiile de proprietari sau locatari – 20%”, a afirmat secretarul de stat Murgeanu. In plus, potrivit ordonantei de urgenta care va intra in dezbatere, la inceputul lucrarilor de reabilitare termica se va acorda certificatul energetic ce va fi obligatoriu pentru orice proprietate incepand din 2010, iar toate procedurile legale de incepere a lucrarilor vor fi comasate, astfel incat reabilitarea termica sa inceapa cat mai curand.
De asemenea, in program vor fi incluse si blocurile care au fost construite pana in 1996, toate administratiile publice locale urmand sa inainteze pana la finele acestei luni Ministerului Dezvoltarii situatia cu blocurile din unitatile administrativ-teritoriale. „Estimam ca sunt 88.000 de blocuri, iar pentru reabilitarea termica a acestora Romania trebuie sa plateasca 11 miliarde de euro. Vrem sa transformam acest proiect dintr-unul anual in unul multi-anual pentru a putea avea finantare”, a mai spus secretarul de stat Razvan Murgeanu.
Conform modificarilor propuse de MDRL, primarii vor putea credita asociatiile de locatari sau proprietari care nu pot suporta plata celor 20 de procente din valoarea lucrarilor, sumele urmand sa fie returnate administratiilor publice locale potrivit unor regulamente stabilite de consiliile locale. Mai mult, consiliile locale le vor putea scuti de la plata pe persoanele cu venituri foarte mici care isi reabiliteaza termic apartamentele.