Tinerii vor sa participe la politica europeana

tineri, actiune, Uniunea Europeana

Participantii au cerut actiune in acest sens inaintea alegerilor europene din iunie 2009.

Conform ultimului sondaj Eurobarometru (2007), numai 2% din tineri participa la activitatile comunitare si doar 5% apartin unui partid politic. Cu toate acestea, 82% din acestia sunt interesati de politica nationala, 73% de politica la nivel local sau regional si 66% de afacerile europene. 81% din tineri cred ca ar putea fi mai activi in cazul in care ar fi consultati inaintea luarii de decizii.

Votarea de la varste mai fragede

Deputata europeana liberala Karin Resetarits (Austria) a amintit participantilor de alegerile pentru Consiliul National Austriac din 2008, cand tinerii de 16 ani au avut voie sa voteze pentru prima data. „A fost ca un pumn in fata, jumatate din tineri au votat cu un partid de dreapta”, a subliniat doamna Resetarits.

„Reducerea varstei la care tinerii pot vota nu este suficienta”, a spus in cadrul audierii socialista germana Lissy Groner. „Nu doar parintii vorbesc copiilor, ci si partide extreme, care isi concentreaza campaniile pe influentarea acestora”, a adaugat dumneaei.

Informarea este cheie

„Politicienii nu sunt obligati sa fie de acord cu tinerii, dar trebuie sa spuna clar cand sunt sau cand nu sunt de aceeasi parere cu acestia. Tinerii au nevoie de informatie si se vor pronunta”, a spus reprezentantul Consiliului Tineretului Flamand, Pieter Lietaer. Presedintele Forumului Tineretului European, Tine Radinja, fost de acord ca „trebuie sa cream o cultura a participarii, dar numai tinerii informati pot fi cetateni activi”.

Doamna Jillian Turnhout, de la Comitetul Economic si Social, a spus ca participarea trebuie sa fie un proces evolutiv, care sa isi aiba inceputurile in copilarie si adolescenta, pentru ca tinerii sa poata fi implicati cu adevarat. „Exista multa informatie in jur, dar tinerii trebuie sa se implice”, este insa parerea socialistei austriece Christa Prets. „Trebuie sa le cerem sa fie responsabili cu informarea proprie si sa mearga la vot”, a adaugat dumneaei.

UE pentru implicarea tinerilor

„Pactul Tineretului European”, care face parte din Strategia de la Lisabona, are ca scop ameliorarea educatiei, mobilitatii si incluziunii tinerilor europeni. Programul „Tinerii in actiune”, cu 111.000 de participanti la peste 6.500 de proiecte, incearca sa implice tinerii in politica si cetatenie activa. In plus, institutiile europene si politicienii invita des tinerii la discutii pe teme europene.

„Trebuie sa profitam de timpul pe care il mai avem pana la alegeri pentru a dezvolta un dialog structurat si a-i ajuta pe tineri sa ia o decizie inaintea votului”, a spus in cadrul reuniunii doamna Groner.

Deputatul european roman Daniel Petriu Funeriu (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni) a spus ca tinerii au nevoie de un vis: „Odata ce au visul, vor participa. Dar cine mai viseaza la Visul European? Poate ca am esuat deja in a-l oferi”.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top