BNR: Bancile se asteapta la inasprirea nediferentiata a creditarii pentru IMM-uri si companii mari

credite, BNR, IMM, criza

Standardele de creditare au cunoscut pentru al treilea trimestru consecutiv o restrictivitate sporita, iar IMM-urile au inregistrat o inasprire a standardelor de creditare mai accentuata decat se asteptau bancile. Prognozele indica o evolutie similara si in T1/2009, nediferentiata in functie de talia companiei”, se arata intr-un sondaj publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care se bazeaza pe asteptarile bancilor din piata.

Bancile au inasprit normele proprii de prudentialitate la acordarea imprumuturilor pentru companii in principal din cauza asteptarilor privind situatia economica generala, a riscului asociat industriei in care activeaza compania, a riscului asociat colateralului/garantiei solicitate si a modificarii ponderii creditelor neperformante in portofoliul banci, sustin bancile chestionate de BNR.

In plan secund, au mai contribuit la inasprirea standardelor de creditare si “modificarea ponderii creditelor neperformante in portofoliul bancii si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR”, sustin bancile.

Totodata, toti termenii de creditare folositi de banci au fost revizuiti de bancheri in trimestrul al patrulea din 2008, pe fondul unei restrictivitati sporite, in special in cazul cerintelor de colateral/garantii, a primei solicitate pentru creditele mai riscante si a diferentei dintre dobanda medie a imprumutului si dobanda ROBOR la o luna.

Pe de alta parte, cererea de credite a crescut usor in trimestrul IV, pe fondul nevoii de finantare in crestere si contrar asteptarilor bancilor, care insa sustin ca cererea se va reduce in primele trei luni din 2009 din cauza costurilor de finantare in continuare ridicate. Astfel, companiile vor prefera sa se finanteze doar pe termen scurt, considera bancile chestionate de BNR.

Referitor la domeniul de activitate al companiilor, bancile sustin ca cele mai riscante sectoare sunt in continuare tranzactiile imobiliare, constructiile, industria si comertul.

Pentru prima data in sondajul BNR, intermedierea financiara apare cu risc in crestere, pe fondul majorarii ratei restantelor la toate tipurile de credite.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.