De ce bat clopotele IMM-urilor?

Dupa integrare, vor falimenta 40% dintre IMM-uri. Ba nu! Ba vor muri 50%. Sau nu? Acesta era discursul predilect al mediului de afaceri si autoritatilor romane, panicate de intrarea in Uniunea Europeana.

Toata lumea se grabea sa avanseze statistici alarmiste dar realitatea a demonstrat ca lucrurile nu au stat nici pe departe atat de fatalist.

Care argument ar mai fi in sprijinul decesului celui mai mare contribuabil la buget, adica al intreprinzatorului mic? Desigur, cel care spune ca falimentul rezulta si din conditiile impuse firmelor de catre organisme de reglementare.

Un alt punct de vedere este ca falimentul ar rezulta din birocratia care impiedica accesarea banilor europeni. Acest argument este, probabil, cel mai puternic in sprijinirea ideii ca factori externi duc la sufocarea firmelor.

Dar ce inseamna de fapt o cifra reala – ca in 2008 au dat faliment la nivel national aproape 9.000 de firme, cu 65% mai multe decat in 2007?

Inseamna ca nu au disparut nici macar 2% din numarul total de IMM-uri care functioneaza in Romania.

Probabil ca, dintre cei falimentari, multi nu mai aveau activitate de ceva vreme sau erau firme care apartineau unor oameni de afaceri care mai aveau cateva firme pe langa cea la care au decis sa renunte pentru a muta activitatea pe o alta.

Nu mai zicem de cazuri precum emigrari, pensionari sau, de ce nu, lehamite drept cauze de disparitie pentru unele companii. Concluzia este simpla: datele reflecta un ciclu firesc de disparitie a unor entitati de pe piata.

Contact:

Siman Raluca,

Medianet

Telefon: 031 425.08.55

E-mail: [email protected]

Web-site: www.newschannel.ro

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top