Pregatiri pentru administrarea fondurilor structurale si de coeziune

La sedinta de Guvern din 29 mai a.c. au fost aprobate hotararile de guvern referitoare la organizarea si functionarea Autoritatilor de Management pentru fondurile structurale si de coeziune de care Romania va beneficia din momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Fondurile structurale si de coeziune sunt nerambursabile si vor avea o valoare de doua sau trei ori mai mare decat cea a fondurilor prestructurale (PHARE, ISPA si SAPARD). Precizam ca numai in anul 2006, Romania va beneficia de fonduri prestructurale de 1 miliard de euro.

Autoritatile de Management pentru fondurile structurale si de coeziune – care isi vor incepe activitatea in 2004 si vor deveni deplin operationale in anul 2005 – au fost constituite in baza HG 1555/2002, care desemneaza institutiile si organismele responsabile cu coordonarea, implementarea si gestionarea asistentei financiare comunitare prin instrumente structurale.

Conform hotararilor de Guvern din 29 mai, Autoritatile de Management si cele de Implementare pentru fondurile structurale si de coeziune vor fi organizate si vor functiona dupa cum urmeaza:

  • la Ministerul Integrarii Europene – pentru Cadrul de sprijin comunitar
  • la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor – pentru Programul operational sectorial pentru agricultura, dezvoltare rurala si pescuit;
  • la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale – pentru Programul operational sectorial pentru politica sociala si de ocupare a fortei de munca;
  • la Ministerul Educatiei si Cercetarii – pentru Programul operational sectorial pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare;
  • la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei – pentru Programul operational regional
  • la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, precum si la Ministerul Apelor si Protectiei Mediului – structuri organizatorice care vor indeplini rolul de Autoritati de Implementare pentru fondurile de coeziune in proiectele de infrastructura pentru transporturi si mediu inconjurator.

Totodata, in cadrul MDP s-a constituit si unitatea de Coordonare pentru Fondul de Coeziune.

In vederea asigurarii managementului platilor din instrumentele structurale si de coeziune, in cadrul Ministerului Finantelor Publice s-a organizat Agentia Nationala de Plati.

Structurile nou create vor fi organizate la nivel de directii generale, iar directiile care fac parte din acestea vor indeplini, in principal, functii de programare, management, implementare, monitorizare, control financiar si audit pentru fondurile structurale si de coeziune.

Numarul total de posturi pentru aceste autoritati va fi de 990 la nivelul anului 2005 (din care 357 in anul 2004). Personalul aferent se asigura prin redistribuirea in cadrul numarului de posturi aprobat fiecarui minister implicat si/sau , dupa caz, prin suplimetarea acestuia, cu incadrarea in numarul total de posturi aprobat prin legile bugetare anuale.

In perioada imediat urmatoare, sub coordonarea Ministerului Integrarii Europene, vor fi definitivate planurile de actiuni si masuri concrete pentru pregatirea implementarii corespunzatoare a fondurilor structurale si de coeziune, precum si pentru dezvoltarea adecvata a capacitatii administrative a autoritatilor nou create.

Sursa: www.guv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top