Proiectul reabilitarii albiei Bahluiului – Iasi se ridica la 160 milioane de euro

reabilitare, fonduri europene, Iasi

“Fondurile necesare implementarii Master Planului privind realizarea de lucrari pentru protectia impotriva inundatiilor in bazinul hidrografic Prut – Barlad vor fi atrase pe linia Phare. La nivel national, singurul beneficiar al sumelor disponibile este Administratia Nationala Apele Romane”, a precizat Dan Carlan, secretar de stat pe probleme de Ape din cadrul Ministerului Mediului. Concret, cele 260 de milioane de euro disponibile la nivel national ar putea fi accesate de oricare dintre cele 11 directii subordonate Administratiei Nationale Apele Romane.

Astfel, pentru a avea acces la sumele necesare, cei de la Directia Ape Prut trebuie sa realizeze cat mai repede documentatia tehnica. “Acesti bani ar putea rezolva problema bazinului hidrografic al Bahluiului. Deoarece sumele se acorda in functie de data de depunere a proiectelor, trebuie sa ne grabim. In cadrul Master Planului sunt cuprinse opt proiecte deosebit de importante”, a completat Carlan.

Model digital al bazinului Prut – Barlad

Cel mai important dintre aceste proiecte este cel pentru regularizarea cursului raului. “Dupa realizarea acestei actiuni, profilul municipiului ar putea arata cu totul altfel. S-ar putea realiza mai multe investitii, s-ar putea amenaja o serie de locatii cu scop turistic, iar partea de municipiu traversata de rau ar arata mult mai bine”, este de parere Dan Carlan. Celelalte proiecte incluse in Master Planul pentru care se va solicita finantarea vizeaza amenajarea unei acumulari in zona Targu Frumos, implementarea unui sistem de management integrat in bazinul hidrografic al Prutului pentru gestionarea optima a resurselor de apa si realizarea unui model digital al acestui bazin hidrografic. “Modelul va fi efectuat in baza unor fotografii realizate din avion. Va fi foarte important in ceea ce priveste calcularea eventualelor debite de viituri”, sustine Carlan.

Mai multe detalii: flacarais.ro

Sursa: Flacara Iasului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.