Cele mai puternice banci locale in 2008

Anul trecut a adus schimbari majore in clasamentul bancilor dupa totalul activelor, cea mai importanta fiind intrarea in Top 3 a Volksbank Romania, care a sarit 5 pozitii in raport cu anul anterior. Primele 3 clasate controlau la finele anului trecut 40% din piata bancara autohtona, cu active de circa 33 mld. euro.

Activele intregului sistem bancar au fost anul trecut de 79 miliarde de euro, in crestere cu 25% fata de 2007.

Un top dupa totalul activelor este greu de realizat, in conditiile in care bancile si-au raportat in acest an rezultatele financiare dupa standarde diferite de contabilitate, iar unele au prezentat doar date preliminare, asadar clasamentul trebuie considerat strict orientativ.

Primele doua banci din sistem, dupa valoarea totala a activelor, sunt Banca Comerciala Romana (BCR) si BRDSocGen, detasate net fata de restul clasatelor in top.

Astfel, BCR, liderul clasamentului, a inregistrat la finele anului anterior active de 16,03 miliarde euro, valoarea detinerilor fiind calculata conform standardelor IFRS.

Pe locul 2 s-a situat BRD SocGen, cu active de 12 miliarde de euro, potrivit rezultatelor preliminare.

2008 a adus o schimbare in topul primelor trei clasate. Astfel, in timp ce anii anteriori, ocupanta celei de-a treia pozitii a fost Raiffeisen Bank Romania, in 2008, pe acest loc a urcat Volksbank Romania, care a raportat o valoare neta a activelor de 5,3 miliarde de euro.

Banca a reusit un salt spectaculos, de 5 pozitii, in topul activelor, in conditiile in care la finele lui 2007, se afla locul 8 in acelasi clasament.

Pe locul 4 in 2008 s-a clasat Raiffeisen Bank Romania, care a inregistrat active de 4,65 miliarde de euro, valoare calculata conform standardelor IFRS.

Doua banci cu rezultate similare in 2008, care isi disputa locul 5, au fost UniCredit Tiriac si Banca Transilvania.

Mai multe detalii: www.dailybusiness.ro

Sursa: DailyBusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.