Iasi: Euro-indiferenta la Oficiul pentru Plati

Reporterii “Adevarul de seara” au testat cum se obtin fonduri europene prin Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala Iasi.

Primul ziarist, venit aici ca simplu cetatean, a fost expediat imediat de consultanti. Al doilea, prezent cu legitimatie, s-a ales cu sfaturi concrete de la director.

Initial am vrut sa vedem cum sunt primiti si tratati de angajatii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi oamenii obisnuiti, veniti aici cu o idee de afaceri in domeniul agricol.

In sediul institutiei din cartierul Alexandru cel Bun gasesti cu greu pe cineva care sa te indrume la biroul potrivit. Dupa ce te dumeresti putin, afli de la o angajata: “mergeti acasa si studiati site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si reveniti dupa aceea”.

Sfaturile consilierilor platiti din bani publici nu dureaza mai mult de cinci minute. In calitate de jurnalisti insa ne-am bucurat de toata atentia lui Liviu Bulgaru, seful OJPDRP Iasi.

Pe holurile intunecoase de la Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi esti pe cont propriu daca nu te recomanzi ca o “persoana importanta”. Daca iti surade norocul si un functionar iese din birou, ii poti cere sa te indrume la unul dintre expertii care lucreaza cu fonduri europene.

Asa am ajuns intr-o camera unde functionarii nu pareau insa dispusi sa ne acorde prea mare atentie. Descurajati inca din prima clipa, ne-am facut totusi curaj si am indraznit sa-i spunem unui specialist ca vrem sa punem pe picioare o livada de nuci. Desigur, in calitate de “oameni de la tara”, cu 10 hectare de teren in proprietate, nu stiam prea multe despre cum se face un proiect pentru a primi finantare europeana.

“Mergeti acasa”

Desi ne asteptam sa ni se ofere o sumedenie de sfaturi, consultantul platit din bani publici s-a multumit doar sa ne indrume catre site-ul institutiei. “Mergeti acasa si studiati ghidul masurii 121 si ghidul masurii 112 sa vedeti daca va incadrati in norme”, ne-a spus angajata OJPDRP Iasi.

Am incercat sa-i explicam ca nu avem acces la internet, dar functionara a raspuns la fel de prompt. “in acest caz mergeti la un xerox”, a mai adaugat experta in bani europeni. “Lamuriti” in doar cateva minute de ce trebuie sa facem pentru a avea o livada de nuci, am accesat si pagina de internet sugerata, www.apdrp.ro. Pentru un om care nu a mai avut insa de-a face cu astfel de lucruri, informatiile de pe site se dovedesc inutile.

“Prima data se vine la mine!”

Mult mai usor a fost sa obtinem informatiile dorite in momentul in care ne-am prezentat la sediul institutiei din Alexandru cel Bun ca ziaristi. Numai asa am putut afla la ce usa trebuie sa bati, cum sa te prezinti si ce informatii poti primi pentru a face un proiect cu sanse de finantare. “Prima data se vine la mine. Am timp pentru toata lumea”, ne-a spus cu zambetul pe buze Liviu Bulgaru, directorul OJPDRP Iasi.

Mai mult, am avut chiar privilegiul de a frunzari impreuna cu seful Agentiei un proiect de 25.000 de euro, pentru a ne face o idee despre documentatia necesara accesarii fondurilor UE.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.