Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem unitar, eficient si modern de economie sociala care sa contribuie la cresterea calitatii vietii cetatenilor Romaniei prin promovarea incluziunii active a grupurilor vulnerabile atat pe piata muncii cat si in viata sociala.
Proiectul are un buget de 17.063.923 de lei, va dura pana in noiembrie 2011 si este implementat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, sub coordonarea doamnei secretar de stat Mariana Nedelcu, prin Directia Programe Incluziune Sociala (partener principal), Bernard Brunhes International, European Network for Social Integration Enterprises, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Asociatia INTEGRA Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 Bucuresti, Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara si Primaria Piatra-Neamt.
La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, intreprinderile sociale asigura 8 % din economiile nationale, implicand in activitatea lor aproximativ 10 % din totalul fortei de munca. In Romania, initiativele de economie sociala sunt inca la inceput , fiind necesare dezvoltarea cadrului legislativ specific, coordonarea institutiilor responsabile, sprijinirea si promovarea acestui tip de initiative.
In contextul provocarilor actuale cu care se confrunta piata muncii din Romania integrarea socio profesionala a grupurilor vulnerabile este afectata de accesul limitat la locurile de munca, neadaptarea pietei la nevoile lor dar si de capacitatea scazuta a antreprenorilor de a benecifia de aceste resurse umane.
Proiectul isi propune sa elaboreze un sistem modern si coerent pentru dezvoltarea activitatilor de economie sociala, care sa raspunda nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, sa intareasca capacitatea autoritatilor publice la nivel central si local de a actiona eficient in dezvoltarea economiei sociale.
Activitatile vor demara prin cercetarea contextului romanesc si schimburi de experienta cu statele Uniunii Europene; vor continua cu dezvoltarea cadrului legislativ romanesc aplicabil economiei sociale, infiintarea unui Centru National de Resurse, activitati de formare si educatie organizate la nivel national, dezvoltarea de parteneriate(trans)nationale si nu numai.
Vor fi dezvoltate proiecte pilot de economie sociala la Piatra-Neamt, Timisoara si Bucuresti- sectorul 1, care ulterior pot fi replicate la nivel national. Aproximativ 100 persoane apartinand diferitelor grupuri dezavantajate vor fi angajate pe piata fortei de munca. De asemenea, in cadrul proiectului se vor derula campanii de informare si constientizare cu privire la economia sociala in Romania.
Pe termen lung, proiectul va contribui la stimularea crearii de locuri de munca destinate grupurilor vulnerabile si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora, ceea ce va duce la sustinerea cresterii economice si dezvoltarii durabile a comunitatilor.