Municipiul Alba Iulia are pregatite proiecte de dezvoltare de peste 56 milioane de euro

Alba Iulia, proiecte, finantare

Doua dintre proiecte privesc fortificatia Vauban, cea mai mare si mai bine conservata din Europa. Poate cel mai spectaculos dintre proiecte este cel referitor la reconstituirea si punerea in valoare a accesului pe latura vestica Cetatea Alba Carolina, despre care autoritatile locale spera sa fie semnat in august, urmand ca la inceputul anului viitor sa inceapa lucrarile propriu-zise.

Practic, mare parte a spatiului parcului de pe Platoul Romanilor, din fata catedralei va fi excavata, pentru a se ajunge la nivelul de calcare existent in prezent in santurile cetatii si, totodata, pentru a se crea o continuitate in traseul portilor cetatii.

In 1921, cand a fost demarata construirea catedralei ortodoxe, o parte din zidurile cetatii au fost dinamitate. Sub actualul parc al Unirii si sub parcarea din fata Catedralei Reintregirii se afla ascunse de noua decenii numeroase spatii si tuneluri, acestea urmand a fi exploatate turistic si cultural. Accesul se va face in zona cu ajutorul mai multor poduri mobile, care vor face legatura si intre unele dintre portile cetatii, asa cum era in urma cu trei secole, cand a fost construita de habsburgi fortificatia.

Un alt proiect se refera la reabilitarea centrului istoric (cai de acces, iluminat exterior si mobilier urban). Aceste doua proiecte ar completa un altul privind revitalizarea cetatii medievale, in valoare de 47,5 milioane de lei, al carui contract de finantare a fost semnat la inceputul lunii martie. Fortificatia Vauban din Alba Iulia a fost construita intre 1714 si 1738, pe o suprafata totala de o suta de hectare, in timpul Imperiului Habsburgic.

Celelalte proiecte reunite in planul integrat de dezvoltare urbana privesc efectuarea unor lucrari de interventie la pasajul superior peste calea ferata, pe DN 1, la intrarea in municipiul Alba Iulia, modernizarea podului peste raul Ampoi si a DN 1, pe o lungime de trei kilometri, modernizarea a doua strazi, respectiv reparatii capitale la strazile din orasul de jos. Un ultim proiect este cel privind reabilitarea si modernizarea caminului pentru persoane varstnice din Alba Iulia.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.