Boc a cerut MFP sa trimita un raport UE, pana la 25 aprilie, pentru deblocarea fondurilor europene

fonduri europene, Guvern, agricultura

Obiectivul principal al intalnirii este analiza punctuala a problemelor specifice in domeniul agriculturii, in ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri de preaderare si postaderare. Daca intampinati probleme, va rog sa-mi spuneti pentru a folosi parghiile necesare pentru solutionarea lor”, a afirmat primul-ministru Emil Boc, in cadrul reuniunii desfasurate la Palatul Victoria.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au prezentat stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul Programului SAPARD, a carui alocare financiara a fost in suma de aproximativ 1,5 miliarde de euro in perioada 2000-2006.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, in cadrul Programului SAPARD au fost depuse aproximativ 6.500 proiecte, din care au fost ulterior contractate 4.544 proiecte, in valoare de 1,4752 miliarde de euro, respectiv un grad de utilizare de 92%.

In cursul anului 2008, pentru finantarea unora dintre proiectele finantate in cadrul Programului SAPARD, a fost alocata de la bugetul de stat suma de 109 milioane de euro, suma care ar putea fi deblocata din fonduri comunitare. Pentru deblocarea acestei sume, autoritatile romane trebuie sa indeplineasca unele conditionalitati si sa trimita informatii in plus expertilor europeni.

Primul-ministru Emil Boc a cerut Ministerului Finantelor, care centralizeaza un raport detaliat, sa transmita oficialilor europeni documentele necesare pana la data de 25 aprilie astfel incat, in cel mai scurt timp, sa fie deblocata suma de 109 milioane euro.

In ceea ce priveste gestionarea fondurilor post-aderare de care Romania beneficiaza in domeniul agriculturii, reprezentantii Ministerul Agriculturii au prezentat o informare privind autorizarea si executia platilor directe aferente anului 2008, in suma de aproximativ 102 euro pe hectar, reprezentand plati directe si complementare. Aceste plati vor fi finalizate in termenul prevazut de legislatie, respectiv 30 iunie.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.