Leasingul, desfiintat. Ministrul Pogea taie dreptul firmelor de a-si deduce TVA pentru autoturisme

TVA, Ministerul Finantelor, Comisia Europeana, leasing, autoturisme

Vizate de masura sunt si companiile de leasing, care nu-si vor mai putea recupera TVA aplicata ratelor de plata.

Acest lucru va determina cresterea costului leasingului si, posibil, disparitia din piata a firmelor de profil. Romania urmeaza sa impuna restrictii privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii, asa cum procedeaza si alte state europene.

Motivul principal este ca autovehiculele sunt folosite de catre angajati si in scopuri personale, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut. Solicitari pentru obtinerea derogarilor necesare au fost deja transmise catre Comisia Europeana. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile nu mai pot deduce TVA pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maximum noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar.

TVA nu mai poate fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie. De la aceasta prevedere fac exceptie vehiculele utilizate in scop comercial, in vederea vanzarii si cele pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi. “Neacordarea deductibilitatii cheltuielilor cu intretinerea si exploatarea vehiculelor rutiere motorizate folosite pentru transportul de persoane cu o masa totala maxima de pana la 3,5 tone va duce la diminuarea cheltuielilor deductibile, determinand o majorare a bazei impozabile si a sumelor de plata la impozitul pe profit”.

In schimb, companiile de leasing isi vor deduce in continuare TVA la achizitia unui vehicul de la furnizori, insa la refacturarea ratelor si a dobanzii catre client, cu TVA, acestia nu-si vor mai putea deduce TVA in cazul leasingului financiar. Pentru leasingul operational, care nu presupune cumpararea vehiculului de catre client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA va fi limitata la 30% atat pentru ratele de leasing, cat si pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau intretinere. Secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare, Adriana Ahciarliu, a replicat ca, prin acest proiect, Ministerul Finantelor propune un blocaj pe o piata care este deja blocata. Potrivit acesteia, costul leasingului va creste din cauza imposibilitatii companiilor de a-si deduce TVA aplicata ratelor de plata.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.