Capital: Soarta fondurilor pentru sectorul ONG este in ceata

Organizatiile considera ca Ministerul Integrarii Europene incearca sa manipuleze distribuirea finantarilor. Finantarile pe care organizatiile nonguvernamentale le vor primi in urmatorii patru ani de la Bruxelles sunt dezbatute aprins. Cat de mari vor fi si cum vor fi ele distribuite se va decide pe baza unui studiu extrem de controversat.

La cateva zile dupa ce a fost facuta publica de catre Ministerul Integrarii Europene (MIE), “Strategia de dezvoltare a societatii civile pentru perioada 2003-2007” a fost atacata dur de catre ONG-uri. Documentul contine o monitorizare a tuturor finantarilor pe care organizatiile le-au primit din anul 1990 incoace, plus recomandari privind viitoarele alocari de fonduri europene. Ideea de creare a unor “organizatii umbrela” care sa reprezinte societatea civila in dialogul cu autoritatile, informatiile trunchiate despre finantatori si, mai ales, secretomania intocmirii documentului sunt principalele puncte ale unui protest parafat cu semnaturile a 23 de ONG-uri. In textul protestului se arata ca “documentul nu satisface un standard minim de onestitate profesionala, prezentarea metodologiei utilizate. Conduita etica a consultantilor a fost neadecvata: cercetarea a fost realizata fara ca organizatiile vizate sa fi fost informate asupra motivului pentru care ea se desfasoara si nici asupra naturii si volumului informatiilor necesare consultantilor contractati de catre MIE”. Raspunsul Ministerului Integrarii la protestul celor 23 de organizatii a fost de natura ofensiv-defensiva. Cele doua comunicate emise de catre biroul de presa condamna “tendinta regretabila a 23 de ONG-uri de a politiza si de a transforma intr-un subiect de polemica inutila actiunea ministerului”.

Suspiciunea legata de corectitudinea cercetarii si scopul acesteia s-a nascut chiar in momentul publicarii sale oficiale. “In cadrul unei conferinte organizate de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, “Strategia” a fost distribuita intr-o mapa, alaturi de alte materiale. Reprezentantii MIE si ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti au fost descumpaniti in fata reactiei participantilor si au raspuns partial valului de intrebari ce veneau din sala. Cu acest prilej a fost enuntata suma de 180.000 de euro, cat a costat studiul, numele firmei de consultanta belgiene ECO, s-a precizat ca originea fondurilor este Comisia Europeana si ca a existat o licitatie”, explica Ramona Lupu, coordonator relatii publice la Agentia de Monitorizare a Presei (AMP). Potrivit aceleiasi organizatii, “a doua zi dupa conferinta reprezentantii institutiilor care aveau ceva de-a face cu acest document au inceput sa bata in retragere. Documentul a fost treptat “degradat” – ajungand sa se spuna ca este un “draft”, o “cercetare interna”. De altfel, “strategia” a fost ulterior redenumita “Document preliminar de programare multianuala 2004-2006 pentru sectorul societatii civile” si publicat spre consultare pe site-urile MIE si FDSC”. Schimbarea numelui documentului a fost cireasa de pe tort pentru nemultumirea organizatiilor. “Despre ce fel de programare este vorba? Cuvantul mi se pare periculos. Doreste cineva sa “programeze” ONG-urile din Romania si activitatile lor?” spune Renate Weber, presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD).

De altfel, in comunicatul MIE se admite ca titlul initial al documentului a fost “o greseala” si ca acesta este oricum doar o prima varianta, perfectibila. Documentul este supus dezbaterii publice pana pe data de 17 august a.c., ministerul asteptand propunerile si sugestiile organizatiilor. O parte dintre acestea s-au pus deja pe treaba, urmand sa prezinte in curand varianta lor la documentul MIE.
Referitor la firma de consultanta care se ocupa de proiect, un raspuns al Comisiei Europene lamureste ca este vorba despre ECO Bruxelles, care a fost selectionata pe baza unei licitatii. Contractul de 180.000 de euro este un contract clasic pentru asistenta tehnica pe termen scurt. Suma pe care ECO Bruxelles o va primi va fi direct
proportionala cu calitatea raportului final intocmit de aceasta, mai transmite Comisia Europeana. Raportul final inseamna centralizarea propunerilor organizatiilor si refacerea studiului. Miza este foarte mare: ultima varianta a documentului va fi decisiva pentru felul in care ONG-urile vor primi bani de la Comisia Europeana, pana in 2007.

Sursa: , Revista Capital, Nr.32, 07 august 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.