Bani europeni pentru agricultura

fonduri europene, agricultura, mediul rural, turism, piscicultura

Finantarile nerambursabile pentru sectorul agricol se acorda atat agricultorilor, cat si administratii din mediul rural. Daca vrei sa obtii astfel de fonduri, trebui sa stii care sunt domeniile de activitate eligibile, cand se depun cererile de finantare si care este valoarea maxima a sprijinului oferit.

Toate investitiile de acest tip au ca obiectiv implementarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene. In acest sens a fost dezvoltat un instrument denumit Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), de a carui implementare este responsabila Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Limbaj specific

In limbajul specific fondurilor europene, directiile prioritare pentru sectorul agricol sunt impartite in patru axe, dintre care doua sunt active in prezent. In plus, fiecare dintre acestea cuprinde asa-numitele masuri, prin intermediul carora sunt clasificate tipurile de activitati eligibile.

Prima directie pentru care se acorda finantare are in vedere cresterea competitivitatii sectorului agricol si a celui silvic. Cu alte cuvinte, se urmareste nu doar restructurarea si dezvoltarea productiei din cele doua sectoare, ci si a industriilor prelucratoare aferente. Iata pentru ce se obtine finantare.

Masura 121
Un milion de euro

Cunoscuta sub denumirea de modernizarea exploatatiilor agricole, aceasta s-a bucurat de un mai mare succes prin romani, spre deosebire de alte masuri deschise. Investitiile prevazute aici includ atat infiintarea, cat si modernizarea fermelor de porci, vite sau pasari.

Eligibile sunt si investitiile care fac obiectul centralelor termice si instalatiilor de irigatii, precum si achizitionarea, chiar si in sistem de leasing, de tractoare noi, combine de recoltat, alte utilaje, precum si echipamente de software. De asemenea, pot fi finantate activitatile de inlocuire a plantatiilor viticole din soiuri nobile ajunse la sfarsitul ciclului biologic de productie (minimum 25 de ani) sau infiintarea de plantatii de pomi, arbusti fructiferi sau capsuni.

Poti obtine fonduri nerambursabile si daca esti interesat de producerea si utilizarea durabila a energiei din surse regenerabile in cadrul fermei sau de investitii in apicultura (in afara celor care sunt prevazute in Programul National Apicol).

Categoriile de beneficiari ale masurii 121 sunt diverse si includ persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale, societatile comerciale, grupurile de producatori sau exploatatiile agricole de subzistenta.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin masura 121 este de 5.000 de euro, iar valoarea maxima eligibila nu va depasi doua milioane de euro, din care jumatate va fi acoperita prin bani europeni. Totusi, se poate ajunge la o finantare europeana de pana la 1,5 milioane de euro, pentru proiectele care au in vedere energiile regenerabile.

Valoarea maxima eligibila in acest caz este de cel mult trei milioane de euro, din care jumatate este acoperita de UE. Informeaza-te despre perioadele in care poti depune dosarul tau. Pentru masura 322 exista opt sesiuni de depunere, iar pentru 121 si 123, doar doua, de regula, mai-iunie, septembrie-octombrie.

In ce consta masura 322

Peste 1,5 miliarde de euro sunt disponibili prin aceasta masura pentru renovarea si dezvoltarea satelor si punerea in valoare de mosteniri rurale. Concret, sunt sustinute constructia si extinderea de drumuri noi, comunale sau vicinale, precum si imbunatatirea retelei publice de apa, inclusiv de apa uzata.

Eligibile sunt si constructia de gradinite sau achizitia de microbuze care sa asigure transportul public in zonele in care o astfel de investitie nu este atractiva pentru companiile private, dar este indispensabila pentru comunitate.

Bani pentru gradinite si pensiuni turistice prioritate

Pe langa investitiile in modernizarea exploatatiilor agricole sau pentru imbunatatirea infrastructurii rurale, banii europeni finanteaza numeroase alte tipuri de proiecte.

Masura 123
2 milioane de euro

Aceasta masura finanteaza constructia sau modernizarea de abatoare, mori, silozuri, fabrici de nutreturi sau de procesare a laptelui, precum si a depozitelor frigorifice si de atmosfera controlata. Cu alte cuvinte, sunt incurajate investitiile care au ca scop cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. Poti obtine finantare intr-un cuantum de pana la 50% din costurile eligibile, dar nu mai mult de doua milioane de euro.

Exceptie fac cooperativele agricole si grupurile de producatori, precum si alte forme asociative, in cazul carora sprijinul nerambursabil urca pana trei milioane de euro, dar nu mai mult de jumatate din valoarea totala eligibila. Finantarea se acorda pentru ridicarea de constructii noi sau pentru modernizarea celor deja existente, achizitia de utilaje, echipamente sau mijloace noi de transport specializate, tehnologii sau programe informatice.

Totusi, nu vor fi sustinute financiar activitatile de procesare a tutunului, cele care sprijina direct vanzarea cu amanuntul si nici achizitia de bunuri second-hand.

Masura 312
200.000 de euro

Aceasta masura urmareste reducerea dependentei de agricultura in mediul rural si are la dispozitie suma de 383.429.681 euro. Aplicatiile sunt deschise microintreprinderilor existente sau nou infiintate care pot beneficia de pana la 200.000 de euro pentru constructii, achizitii de mijloace de transport, licente sau programe informatice.

Concret, ele se adreseaza celor din mediul rural care produc articole de pielarie, incaltaminte, lanuri, tricotaje sau produse de uz gospodaresc. Sunt deschise, de asemenea, producatorilor de mobila sau microintreprinderilor din sectorul mecanicii fine sau acelora care desfasoara activitati mestesugaresti, de artizanat sau servicii precum croitorie, frizerie sau conectarea si difuzare a internetului.

Masura 313
200.000 de euro

Cei interesati de activitatile din domeniul turismului pot obtine fonduri de pana la 200.000 de euro pentru fiecare proiect care primeste unda verde. in total, alocatia financiara pentru aceasta masura este de 544.222.774 euro.

In cadrul ei, pot fi finantate constructiile de pensiuni, bungalow-uri, cabane, campinguri, sate de vacanta, popasuri turistice, precum si a structurilor de primire cu functiuni de cazare pe pontoane plutitoare, conditia fiind ca locul de imbarcare si cel de acostare sa fie in spatiul rural.

Sunt eligibile si investitiile in stranduri si in piscine, trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic, rafting, barci cu vasle, sanii sau trasuri.

Prin aceasta masura pot fi finantate si dezvoltarea de sisteme pentru rezervari online, refacerea in scop turistic a vechilor trasee de cale ferata cu ecartament ingust sau de infiintare a unor trasee tematice ca “drumul vinului”, “al olaritului”,”cioplitorilor in lemn” etc. Beneficiarii fondurilor disponibileprin masura 313 sunt microintreprinderile, persoanele fizice autorizate, comunele, prin reprezentantii lor legali, sau organizatiile nonguvernamentale.

Bani si pentru piscicultura

Finantarile europene se acorda inclusiv pentru investitiile in domeniul piscicol: acvacultura, investitii la bordul navelor, precum si pentru diminuarea dependentei fata de pescuit.

Sursa: Adevarul

2 thoughts on “Bani europeni pentru agricultura”

 1. GODEAN spune:

  BUNA ZIUA VA ROG SA-MI SCRIETI CUM POT OBTINE BANI EUROPENI PT. ACTIVITATI AGRICOLE.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va recomand sa depuneti o cerere de consultanta http://cerere.finantare.ro/, iar un consultant specializat pe scrierea proiectelor pe mediul rural va va contacta in scurt timp. El va va explica exact care sunt conditiile pe care le aveti de indeplinit pentru a avea un proiect castigator si va va ajuta la scrierea si implementarea acestuia.

   Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.