Proceseaza lapte la standarde europene!

fonduri UE, investitii, fabrica lapte, echipamente, biosecuritate

Infiintarea unei fabrici de procesare a laptelui cu bani europeni face parte din masura de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (Masura 123).

Procesarea laptelui este o afacere foarte profitabila in Romania, spune Felix Lucutar, managing partner in cadrul firmei de consultanta Agriculture Capital&Engineering. Iar cand jumatate din banii investiti intr-o astfel de fabrica pot veni ca sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana, ideea pare si mai atractiva.

Pentru a obtine finantare europeana pentru un astfel de proiect, solicitantul trebuie sa fie IMM, cooperativa agricola, asociatie familiala sau grup de producatori. De asemenea, acesta poate fi intreprindere mare, dar sa aiba mai putin de 750 de salariati si o cifra de afaceri sub 200 de milioane de euro.

Aplicantul, al carui capital trebuie sa fie 100% privat, nu trebuie sa inregistreze restante la bugetul consolidat sau la bugetele locale, dar nici la banci. In plus, beneficiarul trebuie sa aiba drept de proprietate, de chirie sau concesiune asupra terenului pe care se va ridica fabrica.

UE iti face jumatate de fabrica

Investitia minima intr-o fabrica de procesare a laptelui este data de capacitatea dorita, insa aceasta nu poate fi mai mica decat o anumita valoare critica de la care costurile fixe sunt prea mari. „Capacitatea minima care sa justifice o astfel de investitie si care sa ofere sanse de competitivitate este de aproximativ 10.000 litri/zi„, spune Lucutar.

Exceptii exista in cazul produselor cu valoare adaugata mai mare, cum ar fi prelucrarea laptelui de capra sau de bivolita. Pentru o fabrica mica, valoarea eligibila a proiectului se ridica la 1,8 – 2,4 milioane de euro, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata de 342.000 – 456.000 de euro. TVA este considerata cheltuiala neeligibila, dar care se recupereaza integral de la buget.

Banii europeni pot acoperi jumatate din cheltuielile eligibile, in cazul regiunii Bucuresti-Ilfov cota de finantare fiind de 40%. Pot fi finantate constructia fabricii si a anexelor, infrastructura interna a investitiei, inclusiv bransamentele si mijloacele de transport specializate pentru colectarea laptelui.

Banii europeni pot fi folositi si pentru dotarea laboratoarelor sau pentru achizitionarea softurilor specializate, a utilajelor si a echipamentelor pentru prelucrarea laptelui si pentru asigurarea biosecuritatii.

Rata de profit de minimum 15%

Procesarea laptelui este o afacere foarte profitabila. „Plecati de la pretul de achizitie, de maximum 1,5 lei/litru, si vedeti pretul la raft”, comenteaza Felix Lucutar. Pentru o unitate care produce lapte ambalat, iaurturi, smantana, unt si branzeturi proaspete si maturate, venitul obtinut pentru fiecare litru de lapte procesat este de 2,5 – 3,3 lei.

Pentru produsele de nisa, cum ar fi cele traditional italienesti, venitul obtinut creste substantial. Marja minima de profit net, intr-o fabrica cu o capacitate de 10.000 litri/zi, care functioneaza corect din punct de vedere operational si nu are sincope in aprovizionarea cu materie prima sau desfacere, este de peste 15%. Mai exact, un profit anual de 1,2 milioane de lei (285.000 de euro). In acest caz, tinand cont de finantarea nerambursabila, investitia poate fi acoperita in patru ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top