UE nu ne taie banii, dar ne ameninta

fonduri UE, comunicat, sanctiuni, suspendare, finantare, conditii

Functionarii de la Bruxelles au postat pe site-ul Parlamentului European (PE) comunicate in engleza si franceza din care reiese ca eurodeputatii sprijina suspendarea temporara a finantarii pentru cele doua state nou intrate in Uniune.

Comunicatele interpretau eronat Raportul privind descarcarea de gestiune pentru implementarea bugetului general al UE pentru anul financiar 2007 – Sectiunea III Comisie si Agentii executive. In urma reactiilor aparute, Serviciul de presa al PE a recunoscut greseala si si-a cerut scuze.

Europarlamentarii romani au catalogat datele privind suspendarea fondurilor europene pentru tara noastra drept “absolut false”, solicitand sanctionarea drastica a celor care se fac vinovati de aceasta dezinformare.

Cu toate acestea, europarlamentarul german Ingeborg Graessle, unul dintre initiatorii Raportului special privind gestiunea fondurilor UE in Romania, a avertizat ca exista riscul suspendarii finantarilor, in cazul in care nu se vor face reformele necesare in domeniul justitiei.

“Nu sunt manata de dorinta de a taia fondurile, dar daca nu ne ramane altceva de facut, atunci trebuie luata si aceasta masura”, avertizeaza Graessle.

O legatura incorecta

Ofiterul de presa al Delegatiei social-democrate romane in Parlamentul European, Radu Magdin, a precizat ca raportul in cauza nu mentioneaza nicaieri ca va fi suspendata finantarea pentru Romania sau ca eurodeputatii sprijina o asemenea masura.

“Serviciul de presa al PE a facut o legatura incorecta intre principiul general al suspendarii fondurilor – in cazul neindeplinirii conditiilor de management si control al acestora – si o presupusa incalcare a acestor reguli de catre un stat membru: s-a realizat practic o extrapolare inacceptabila la Romania si Bulgaria”, a spus Magdin.

Se cer sanctiuni

“Eu nu pot accepta asa ceva! Functionarii care comit o asemenea greseala nu au ce cauta, in mod normal, in Parlamentul European”, ne-a declarat Adrian Severin, seful delegatiei PSD la Parlamentul European. El cerut conducerii institutiei investigarea cazului si sanctionarea ofiterilor de presa implicati.

Pe de alta parte, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a precizat ca raportul adoptat recent de Legislativul European mentioneaza, la capitolul referitor la Romania si Bulgaria, ca parlamentarii europeni sustin posibilitatea suspendarii temporare a fondurilor pentru “orice stat membru”, in cazul unui management defectuos. “Comisia Europeana poate sa tina seama sau nu de aceasta recomandare, dupa cum va considera necesar”, a spus Marinescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.