In judetul Cluj a fost finalizata o importana investitie in domeniul alimentarii cu apa

program ISPA, investitie, alimentare cu apa, Cluj Napoca

“Investitia este realizata prin Programul ISPA, valoarea totala a structurii de finantare fiind in valoare de 69.848.629 euro, din care contractul C2, cel finalizat acum, fiind de 10.124.551 euro.

Programele destinate cresterii calitatii apei furnizate cetatenilor judetului fac parte din programele generale promovate de Consiliul Judetean, care vizeaza imbunatatirea serviciilor oferite clujenilor si, implicit, a calitatii vietii acestora”, a declarat Alin Tise.

Lucrarile au demarat in martie 2007 si au avut drept obiectiv final imbunatatirea suplimentara a calitatii apei distribuite de Compania de Apa Somes SA, prin realizarea unei prize de captare a apei brute din lacul de acumulare Somesul Cald si lucrari de modernizare a procesului la Statia de tratare a apei Gilau.

Aceasta investitie a insemnat si o premiera in domeniul constructiilor pentru instalatii in sectorul de alimentare cu apa din Romania, transportul apei brute de la Tarnita fiind prima aductiune subacvatica din tara, realizata pe fundul lacului Somesul Cald.

Prin aceasta componenta s-a dorit adoptarea lacului Tarnita drept principala sursa a intregii arii deservite de Compania de Apa Somes in judetul Cluj. Combinat cu lucrarile de modernizare de proces de la Statia de tratare a apei Gilau, programul va duce la cresterea calitatii apei si a serviciilor, la scaderea costurilor de tratare, dar si la cresterea sigurantei in alimentarea cu apa a ariei deservite.

Datele tehnice ale proiectului:
– realizarea unui turn (prize) de captare a apei brute din lacul Tarnita;
– realizarea unui rezervor de rupere a presiunii in aval de baraj;
– realizarea unei microhidrocentrale in aval de baraj, productia de energie a acesteia urmand sa compeseze pierderea de energie echivalenta apei brute preluate de companie pentru potabilizare;
– construirea a 4,85 km de conducta de aductiune de la Tarnita la barajul lacului Somesul Cald;
– modernizari de proces la statia de tratare a apei Gilau.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.