Sase programe de finantare pentru IMM-uri

programe de finantare, IMM, dezvoltare, formular, buget

„Programele de finantare de la bugetul de stat pe anul 2009 pentru sustinerea dezvoltarii IMM-urilor cuprind dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager, sprijinirea transferului afacerilor, accesul intreprinderilor mici si mijlocii la servicii de instruire si consultanta, sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit, sustinerea mestesugurilor si artizanatului si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata”, a declarat Laura Craiciu, directorul interimar de la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi.

Dupa cum sustin oficialii institutiei, inscrierea participantilor se face pe Internet, la adresa www.animmc.ro, prin completarea unui formular de inregistrate on-line, in cadrul programului de finantare dorit.

La o zi dupa termenul limita de inscriere, institutia va face publica lista solicitantilor inscrisi, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute pe baza propriei declaratii. Pentru a putea fi acceptati la evaluare, agentii economici trebuie sa cumuleze intre 5-12 puncte, in functie de programul ales.

„Este important ca formularul de preselectie sa fie completat conform cu realitatea pentru ca, in situatia in care sunt inadvertente intre ce s-a declarat pe internet si dosarul propriu-zis de evaluare, aplicantul sa fie respins automat de la finantare”, a subliniat Craiciu care a precizat ca, in cazul in care doi sau mai multi solicitanti obtin acelasi punctaj, departajarea se va face in functie de numarul de inregistrare.

In plus, candidatii care vor sa acceseze fonduri nerambursabile de la stat trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii. In primul rand, firmele trebuie sa aiba cel putin un an de activitate in domeniul in care solicita finantare si nu au voie sa inregistreze datorii la buget, fiind necesar si un profit minim, indiferent de valoare.

Totodata, IMM-urile reprezinta societatile cu cel mult 249 de angajati, cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro si active totale sub 43 milioane euro. Cele sase programe de finantare beneficiaza de un buget total de 13,55 milioane lei de la stat, cea mai mare suma fiind alocata pentru Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, in cuantum de 7,3 milioane lei. In acest caz, ajutorul financiar nerambursabil este de maxim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile din proiect, dar nu mai mult de 50.000 lei.

Programul pentru sprijinirea IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit beneficiaza de un buget total de 3,2 milioane lei, ajutorul de la stat fiind de cel mult 100.000 lei, adica 16% din sumele cheltuite anul trecut din profit.

„La partea de co-finantare s-ar putea sa fie probleme intrucat trebuie contractate credite de la banca sau solicitantii sa scoata bani din buzunar daca au. In conditiile actuale, ambele variante sunt destul de greoaie”, a opinat directorul OTIMMC.

Persoanele interesate pot cere informatii suplimentare de la sediul institutiei de pe strada Elena Doamna. „Le pot recomanda solicitantilor sa citeasca foarte bine procedurile, iar documentatia sa cuprinda toate actele necesare. In plus, criteriile de eligibilitate trebuie sa fie studiate cu atentie pentru a vedea din start daca au sau nu acces la finantare”, a conchis Craiciu.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top