Bani europeni pentru mestesugarii romani

mestesugari, fonduri europene, finantare, costuri

Finantarea activitatilor mestesugaresti traditionale se inscrie in cadrul Masurii 312 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Ajutorul financiar este de pana la 50.000 de euro pentru persoanele fizice autorizate si de maximum 200.000 de euro pentru proiectele implementate de microintreprinderi. Banii pot acoperi pana la 70% din totalul investitiei, respectiv 60% pentru proiectele din Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov.

Mestesugurile, reinventate

Cei care vor sa aplice pentru aceste fonduri trebuie sa stie ca orice activitate cu specific mestesugaresc local este finantabila. Aici pot fi incluse cele de artizanat, activitatile de mestesugarit traditionale precum olarit, tesut, pictura de icoane, mic mobilier, bijuterii traditionale, incondeierea oualor sau sticlarie traditionala. si proiectele care vizeaza activitati traditionale non-agricole cu specific local sunt de asemenea eligibile.

Aici sunt incluse activitati precum prelucrarea traditionala a lanii, cea a fierului, broderie, confectionarea de instrumente muzicale, prelucrarea traditionala a lemnului, inclusiv mici magazine de desfacere a produselor proprii.

Pentru a putea primi finantare europeana pentru activitati traditionale mestesugaresti, cei interesati trebuie sa fie proprietarii terenului aferent investitiei sau sa il aiba in concesiune pentru o perioada de minimum zece ani. In plus, sediul social si punctul de lucru pentru realizarea investitiei trebuie sa fie in mediul rural.

Atentie la cheltuielile care nu pot fi acoperite

Beneficiarii trebuie sa prezinte un studiu de fezabilitate, inclusiv planurile de tehnologie si cele de arhitectura, sau memoriu justificativ, dupa caz. In plus, trebuie sa prezinte si un certificat de urbanism sau autorizatia de construire daca s-a executat proiectare integrala.

Cei interesati trebuie insa sa fie atenti, costurile cu proiectarea nu sunt eligibile daca s-au efectuat inainte de aprobarea cererii de finantare. Cei care aplica trebuie sa se incadreze de asemenea in categoria beneficiarilor eligibili, persoana fizica autorizata sau microintreprindere.

In categoria activitatilor care sunt nu eligibile in cadrul Masurii 312 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala se inscriu echipamentele second-hand si achizitiile de terenuri sau cladiri.

Fabricarea bauturilor alcoolice, a berii, a produselor din tutun, activitati din turism, intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, cercetare-dezvoltare, activitati de pescuit sau asigurari nu pot primi finantare. Plata impozitelor si taxelor nu este, de asemenea, inclusa pe lista cheltuielilor acceptate.

In aceeasi categorie intra si costurile operationale, de promovare, costuri financiare (dobanzi, diferente de schimb valutar, taxe de management pentru credite si leasing), costurile realizate inainte de selectarea proiectului cu exceptia costului cu consultanta sau costurile de inchiriere si primele de asigurare. Nu este eligibila nici achizitia de mijloace de transport de persoane sau de marfuri.

Cum poti obtine un punctaj mai mare

O microintreprindere nou -infiintata are mai multe sanse sa primeasca o finantare decat una existenta. Proiectele derulate de catre femei sau tineri antreprenori au sanse mai mari sa obtina ajutorul nerambursabil.

Investitiile de acest fel concureaza cu proiectele care vizeaza activitati non-agricole, din mica industrie, si cele care presupun servicii pentru populatia rurala, precum croitorie, frizerie sau cizmarie. Dar, spre deosebire de acestea sunt in avantaj si obtin punctaj superior.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.