Dosarul energetic inchis provizoriu

Romania a inchis ieri, provizoriu, dosarul energetic, unul dintre cele mai dificile din negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana (UE), a anuntat Ministerul Integrarii Europene (MIE).

Negociatorii romani admit ca una dintre cele mai importante neimpliniri este disciplinarea rau-platnicilor. Ei blocheaza economia si pun povara datoriilor neplatite cu anii pe umerii cetateanului de rind si ai firmelor sanatoase, nevoiti sa suporte taxe si impozite mari. “Cresterea ratei de incasare a facturilor va conduce la o mai mare disciplina financiara, iar acordarea ajutoarelor de stat, in energie, se va face transparent, dupa criteriile stabilite de regulile europene”, a spus negociatorul-sef pentru UE, ministrul Vasile Puscas.

Pentru consumatori, inchiderea dosarului energetic inseamna facturi mai scumpe, in urmatorii trei ani, la curent electric, gaz metan si caldura, pentru ca Romania va fi nevoita sa aduca preturile la utilitati cit mai aproape de cele din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, consumatorii vor putea alege intre mai multi furnizori deoarece autoritatile vor fi obligate sa lase piata libera, inclusiv pentru furnizorii din strainatate. Producatorii vor fi nevoiti sa aloce fonduri pentru protectia mediului si pentru modernizarea instalatiilor si echipamentelor. Statul va trebui sa continue privatizarea distribuitorilor de electricitate si gaze naturale si sa incurajeze contorizarea.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 1 iulie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.