CEC Bank si alte cinci banci au fost invitate de guvern sa participe la proiectul Prima Casa

credite, Programul

“CEC Bank a fost invitata saptamana trecuta la o intalnire cu Ministerul Finantelor, impreuna cu alte cinci banci, daca nu ma insel, si ni s-a prezentat acest proiect al Guvernului. Noi vom spriji, bineinteles, implementarea proiectului cu finantare”, a spus Mirela Iovu.

Ea a apreciat ca ajutorul primit din partea statului, prin garantarea acestor credite, ar urma sa reduca “binisor” dobanzile pe care trebuie sa le plateasca beneficiarii acestui proiect.

“Cred ca am vazut un schimb de emailuri intre colegii mei de la directia de retail si minister. Se facea un calcul pe 60.000 euro cu oferta actuala si schema aceasta propusa de guvern. Diferenta ar fi fost de la o rata de 1.100 lei la in jur de 800 lei, deci practic avem o reducere substantiala”, a precizat vicepresedinte CEC Bank.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a anuntat, miercuri, la finalul sedintei de guvern ca executivul a aprobat prin memorandum programul “Prima Casa”, prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Potrivit premierului Emil Boc, proiectul “Prima Casa” ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile. Premierul a precizat ca “valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro” si ca bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

El a precizat ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Premierul a spus ca, prin alocarea celor 100 milioane pentru acest program prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare de un miliard de euro.

Seful Executivului a precizat ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 euro, dar a atras atentia ca persoanele care nu vor plati ratele la banca vor pierde casa.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.