Progrese in implementarea Programului Operational Sectorial “Mediu”

POS Mediu, proiecte, finantare nerambursabila, Comisia Europeana

De asemenea, au participat, in calitate de membri sau de observatori, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, ONG-urilor, ai asociatiilor profesionale, precum si beneficiari ai POS Mediu.

In cadrul Comitetului, s-au subliniat progresele inregistrate de program in anul 2008, dar si evolutiile din prima parte a anului 2009. Astfel, la sfarsitul anului 2008, valoarea totala a proiectelor aprobate a fost de 3,8 miliarde lei (din care 3,3 miliarde lei finantare nerambursabila).

Pana in prezent, valoarea proiectelor a crescut la 4,4 miliarde lei (din care 4,2 miliarde lei finantare nerambursabila). Finantarea nerambursabila reprezinta contributia Uniunii Europene si contributia de la bugetul de stat.

De asemenea, in cadrul acestei reuniuni, a fost semnat primul contract de finantare pentru Axa Prioritara 2 a POS Mediu –“Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”, aferent proiectului privind managementul deseurilor pentru judetul Bistrita – Nasaud, proiect in valoare de 36 de milioane de euro fara TVA.

Peste 300.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect, care presupune investitii vizand construirea unui depozit ecologic de deseuri, inchiderea a 204 depozite neconforme din mediul urban si rural, construirea a 5 statii de transfer si a 5 platforme de colectare precum si realizarea unui sistem de colectare selectiva. Acest proiect este cel de-al zecelea aprobat de Comisia Europeana, alaturi de cele 9 proiecte privind infrastructura de apa.

Presedintele Comitetului de Monitorizare, domnul ministru Nicolae Nemirschi, a subliniat importanta colaborarii si asumarii responsabilitatii de catre autoritatile locale, care au rolul principal in implementarea efectiva a proiectelor.

Domnul Anastassios Bougas a confirmat faptul ca “POS Mediu este cel mai performant din Romania si unul dintre cele mai performante din Uniunea Europeana”.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.