Bani europeni pentru firmele romanesti

IMM, POS CCE, fonduri europene, consultanta, proiecte

Investitiile productive si pregatirea pentru concurenta a intreprinderilor, in special a celor mici si mijlocii (IMM), cu bani europeni se pot realiza in cadrul primului domeniu major de interventie al axei intai din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Pana la 6,45 milioane de lei pentru IMM-uri

Domeniul este impartit in trei operatiuni in functie de obiectivele vizate. Daca in cazul primei operatiuni sunt eligibile atat intreprinderile mari, cat si cele mici si mijlocii, in cadrul celorlalte doua, doar IMM-urile pot solicita sprijin.

Pentru prima operatiune, care vizeaza consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile, sesiunea de depunere a proiectelor se deschide in data de 8 iunie, pentru doua dintre actiuni. Mai exact, sprijin financiar de pana la 1,075 milioane de lei pentru intreprinderile mici si mijlocii si de peste 1,075 milioane de lei, dar nu mai mult de 6,45 milioane de lei, pentru acelasi tip de solicitant.

In cazul intreprinderilor mari, ajutorul se va ridica pana la 18,5 milioane de lei, insa nu se cunoaste lansarea apelului de proiecte.Astfel, in cadrul acestei operatiuni, IMM-urile pot solicita sprijin nerambursabil pentru achizitionarea de instalatii, echipamente, masini, aparatura, dar si pentru obtinerea de brevete, marci sau licente.

70% din bani vin de la UE

Ajutorul nerambursabil pentru intreprinderile mici, cu 10-49 de salariati si active totale de pana la zece milioane de euro, care realizeaza investitii tangibile sau intangibile se ridica pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului (60% pentru investitiile realizate in Regiunea Bucuresti-Ilfov).

In cazul intreprinderilor mijlocii, cu 50-249 de angajati si active totale ce nu depasesc 43 de milioane de euro, finantarea europeana ocupa o cota de maximum 60% din cheltuielile eligibile (50% in Regiunea Bucuresti-Ilfov).

Foarte important este ca intreprinderea mica si mijlocie care solicita sprijinul de la Uniunea Europeana sa nu se afle in stare de insolventa, faliment, lichidare, divizare sau fuziune. Daca intreprinderea nu este autonoma, ci partenera sau legata, se vor lua in calcul rezultatele consolidate, adica atat ale intreprinderii solicitante, cat si ale celei partenere sau legate.

In plus, solicitantul trebuie sa detina terenul aferent investitiei, respectiv cladirea. „Inchirierea, concesiunea si asocierea in participatiune nu sunt acceptate”, atrage atentia Felix Lucutar, managing partner in cadrul Agriculture Capital&Engineering.

Proiectul este eligibil daca vizeaza dezvoltarea si cresterea competitivitatii intreprinderii, respecta legislatia din domeniul egalitatii de sanse, a dezvoltarii durabile si a achizitiilor si daca se implementeaza in maximum doi ani.

De asemenea, echipamentele ce urmeaza sa se achizitioneze trebuie sa contribuie la realizarea obiectului proiectului. Finantarea europeana pentru implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii sau de mediu, pentru certificarea produselor si etichetarea eco sau pentru dezvoltarea si acreditarea laboratoarelor se poate realiza in cadrul celei de-a doua operatiuni.

Operatiuni in etapa de consultari

UE finanteaza si serviciile de consultanta oferite IMM-urilor pentru imbunatatirea sistemelor de management sau participarea la targuri si expozitii internationale (in cadrul celei de-a treia operatiuni). Totusi, aceste doua operatiuni sunt, deocamdata, in etapa de consultari. „Avand in vedere stadiul de implementare, nu cred ca aceste operatiuni se vor lansa in acest an”, spune Lucutar.

Pasi de urmat:

– Stabilirea temei proiectului;
– Alegerea consultantului;
– Inregistrarea online a cererii de finantare;
– Obtinerea de avize si intocmirea documentatiei tehnico-economice;
– Depunerea dosarului la Oficiul Teritorial pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie;
– Verificarea conformitatii, a eligibilitatii si selectie;
– Incheierea contractului de finantare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top