Normele de creditare, in discutie

credite, Prima Casa, dobanzi, garantii, BNR, risc, avans

“Normele de creditare din vara trecuta ar trebui schimbate, altfel suntem blocati. In vara lui 2008, BNR voia sa reduca creditarea, in conditiile in care gradul de indatorare era putin mai ridicat si nu se stia de garantiile statului”, a spus Ghetea.

La inceputul lui octombrie a inceput sa fie aplicat noul regulament de creditare a populatie al BNR – Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 – care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.

Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Ghetea a mentionat ca ARB a discutat despre schimbarea normelor bancii centrale, “pentru a se mula pe schema pe care statul vrea sa garanteze”.

Executivul a aprobat prin memorandum programul “Prima Casa”, prin care statul va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar. Valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 euro, iar bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.