Firma abonata la banii veniti de la UE

In plina recesiune economica, o firma din Botosani a descoperit cheia succesului in afaceri.

Infiintata in 1997, societatea Tehnic Asist a castigat patru din cele cinci lucrari finantate din fonduri europene pe programe de dezvoltare rurala ce urmeaza sa fie executate in comunele Mihai Eminescu, Stauceni, Vorniceni si Copalau, valoarea totala a acestora fiind de peste 20 de milioane de lei fara TVA.

Indiferent ca a fost vorba de alimentari cu apa, canalizari sau reabilitari de drumuri, castigatorul a fost acelasi.

In schimb, firme precum Pa&Co International, Strabag Austria sau ALDP Iasi, cu experienta in intocmirea documentatiilor tehnice, au fost descalificate pentru lipsa unor documente de la dosar, pentru lipsa experientei relevante, situatia financiara inadecvata ori pentru lipsa personalului calificat.

Acest lucru a generat o sumedenie de contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) dar fara niciun rezultat.

La Mihai Eminescu, modernizarea unui drum comunal, canalizarea si epurarea apelor menajere din Catamarasti Deal si Vale, Ipotesti si Cucorani au fost adjudecate cu 7,578 milioane de lei, la Vorniceni modernizarea a doua drumuri comunale si a unui drum satesc au fost adjudecate cu 4,978 milioane de lei, iar la Stauceni modernizarea unui drum comunal, strazi si ulite, canalizarea si epurarea apelor uzate menajere din Stauceni si Silistea, oferta a fost de 7,358 milioane de lei, toate valorile fiind fara TVA.

Prietenie stransa intre Primaria Mihai Eminescu si Tehnic Asist

Cel mai bun exemplu este cel al Primariei Mihai Eminescu care a obtinut, anul trecut, finantare europeana prin Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP ) Iasi pentru modernizarea unui drum comunal, canalizare si epurare ape uzate menajere in Catamarasti Deal, Ipotesti, Cucorani si Catamarasti Vale. S-au inscris 11 firme, unele destul de cunoscute, gen ALDP Iasi. Din cauza unor vicii de procedura, licitatia a fost contestata de trei ori la CNSC.

In ciuda faptului ca unii contestatari au avut castig de cauza, lucrarea a fost atribuita tot firmei Tehnic Asist. Per total lucrari oferta lor a fost cea mai costisitoare. Astfel, daca Transporturi Auto estimase costul lucrarilor la 6,079 milioane de lei fara TVA, oferta Tehnic Asist a fost de 7,578 milioane de lei. Mai mult, daca celelalte firme oferisera o garantie de buna executare de 5% din valoarea lucrarii, Tehnic Asist a venit doar cu 2,5%.

„Au avut dosarul beton, au avut oferta beton, detineau conditiile cerute in caietul de sarcini – statii, probe de asfalt, masini, utilaje, tot, tot. Deci erau beton in acte”, spune primarul Verginel Gireada.

Dupa adjudecarea licitatiei, primarul Gireada a primit, cu titlu de imprumut, un BMW X5 achizitionat in leasing de societatea Tehnic Asist. „Am imprumutat-o temporar ca masina mea (n.r. – Hyundai Tucson) a luat-o fecioru-meu care este la Campina. Am imprumutat-o pe o saptamana – doua. O mai imprumut si eu pe-a mea. Sunt chestii personale. Sincer, nici nu vreau sa raspund la chestiile astea”, a replicat Verginel Gireada.

Contactat de reporterii Monitorul, Mirel Constantin Vlas, directorul general al firmei Tehnic Asist, a refuzat sa dea declaratii, dar a amenintat ca, daca vor aparea informatii nereale despre firma sa, isi va angaja doi avocati si va deschide actiune in instanta.

Contracte cu preturi record preferate la licitatii

Situatii asemanatoare au fost si in celelalte comune. La Vorniceni, licitatia pentru modernizarea a trei drumuri a fost adjudecata de Tehnic Asist. Eliminata, societatea Transporturi Auto a contestat la CNSC.

„La toate procedurile de atribuire a lucrarilor finantate din fonduri FEDR (n.r. – Fondul European de Dezvoltare Rurala), la care am participat in judetul Botosani, toti ofertantii au fost eliminati cu oferte declarate inacceptabile, iar castigator a fost desemnat un singur ofertant care a avut oferta financiara cu valoarea cea mai mare”, se preciza in contestatie.

La Copalau, modernizarea unor drumuri comunale si satesti si canalizarea din satul Cerbu a ajuns tot la Tehnic Asist. Exclusa, firma Eky Sam, din Targu Frumos (jud. Iasi) a contestat licitatia la CNSC pe motiv ca punctajul tehnic a fost modificat peste noapte.

Prinse la mijloc, firmele au renuntat sa mai oferteze. Exclusa din licitatia organizata de Primaria Mihai Eminescu, societatea Elsaco Electronic a contestat la CNSC, unde a avut castig de cauza, dar ulterior oferta firmei a fost considerata inacceptabila.

„De 20 de ori daca am fi contestat, de 20 de ori am fi avut castig de cauza la CNSC si tot de 20 de ori cred ca am fi fost refuzati de autoritatea contractanta. E o minune ca o firma cu 130 de oameni poate castiga atatea licitatii”, spune Valeriu Iftime, presedintele Consiliului de Administratie al Elsaco Electronic.

Si reprezentantii celorlalte societati eliminate traiesc cu sentimentul ca invingatorul era cunoscut dinainte.

„Cum este posibil ca intr-un an de criza, in care bugetul de stat nu are bani si in care fiecare este nevoit sa stranga cureaua, inclusiv noi ca persoane juridice, sa adjudeci intotdeauna, la pretul cel mai mare?”, se intreba retoric Liviu Contac, administratorul societatii Transporturi Auto SA.

Firma de consultanta impusa de la Iasi

Toate aceste licitatii organizate au mai multe puncte comune. La Vorniceni si Mihai Eminescu a participat un reprezentant al CRPDRP Iasi, respectiv Lucian Andreescu.

Potrivit programului, autoritatea contractanta este Primaria comunala, care raspunde in mod direct de executia lucrarilor. Desi licitatiile au fost organizate in baza legislatiei romanesti, criteriile de selectie au fost „suplimentate”.

Toate itele duc spre CRPDRP Iasi, care lucreaza cu firme de consultanta care ii ajuta pe primari sa realizeze proiectele necesare in vederea obtinerii finantarii. Tot aceste firme intocmesc caietele de sarcini pentru primarii si fisa de date a achizitiei. A recunoscut-o primarul Verginel Gireada, care sustine ca o astfel de documentatie costa sub 10.000 de lei.

„Nu pot sa va spun firma. Este din Botosani”, afirma primarul comunei Mihai Eminescu. Aceste documente sunt in fapt „instrumente” de dirijare controlata si mascata a intregii proceduri de achizitie.

Asta pentru ca, prin criteriile enuntate in caietul de sarcini, unele firme sunt pur si simplu obstructionate. De exemplu, unul dintre criterii este experienta firmelor, exprimata prin numarul de lucrari similare si valoarea acestora. Desi potrivit legislatiei ofertantul trebuie sa faca dovada ca a finalizat o singura lucrare similara, Primaria cere trei.

O alta masura discriminatorie este solicitarea mai multor certificate ISO, desi de foarte multe ori nu este necesar acest lucru. Mai nou, se solicita certificate de garantie pentru unele materiale desi acestea se pot obtine de la furnizor numai la achizitie si numai pentru materialele furnizate.

Prefectul cere respectarea legii

Sesizat in legatura cu toate aceste aspecte, prefectul Cristian Roman a declarat ca a avut mai multe intalniri cu primarii comunelor unde au fost organizate astfel de licitatii.

„Am primit sarcina de la primul ministru de a verifica modul in care sunt gestionate fondurile europene. Am mers in vizita la toti primarii si le-am spus un singur lucru – sa respecte legea. Tergiversarea la nesfarsit a acestor licitatii ridica multe semne de intrebare asupra modului de organizare, dar exista institutii abilitate si competente care se ocupa cu verificarea acestui gen de probleme”, a declarat prefectul Cristian Roman.

Afaceri verificate de DNA si SRI

Deja, o serie de institutii, cum ar fi Directia Nationala Anticoruptie – structura centrala si Serviciul Roman de Informatii, au intrat pe fir si verifica aceste licitatii, sistemul de organizare a licitatiilor aflandu-se si in atentia premierului Emil Boc.

Potrivit unor surse neoficiale, la mijloc ar fi vorba de o retea coordonata de un grup de „baieti destepti” care au pus pe picioare sistemul si dirijeaza totul din umbra. De regula, se lucreaza cu primari cu „bube”, care pot fi „prinsi de nas”.

Astfel, dupa aprobarea proiectelor, banii pleaca catre firme special desemnate, ulterior o parte din bani intorcandu-se, pe cai ocolite, spre aceiasi „baieti destepti”. Dar pana la finalizarea cercetarilor nicio institutie implicata nu furnizeaza mai multe detalii despre acest caz.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top