Dobanzi de 14-23% la lei si 5,5-14% la euro la “Prima Casa”

Programul

Sistemul de garantare de catre stat a creditelor pentru achizitionarea primei locuinte va fi simplificat, astfel incat procedurile sa fie derulate doar prin intermediul Fondului National de Garantare si Ministerului Finantelor, fara variante alternative, a declarat premierul Emil Boc.

In privinta dobanzilor practicate la acest tip de credite, premierul a aratat ca acestea sunt variabile, de la o banca la alta, detaliile urmand sa fie stabilite in perioada imediat urmatoare prin normele metodologice.

Peste 20 de banci au depus oferte indicative privind dobanda anuala efectiva (DAE) pe care ar putea sa o practice in cadrul programului “Prima Casa”, ratele variind in plaje foarte mari, pana la aproape 14% la euro si 23% la lei, au declarat surse guvernamentale.

La ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%. Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv ROBOR plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproape 13% pana la sub 23%.

Potrivit surselor citate, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de BRD si Alpha Bank, iar pentru lei cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank. Executivul a anuntat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.