Antreprenorii sunt incurajati de UE

antreprenori, fonduri UE, tineri, burse

Tinerii aflati la inceput de drum primesc un ajutor nerambursabil de pâna la 98% din valoarea investitiei de pornire a unei afaceri. Pentru firmele care vor sa-si specializeze managerii se acorda un sprijin financiar de 95% din totalul cheltuielilor eligibile.

In cazul institutiilor publice, sunt finantate in proportie de 100%cursuri care vizeaza dezvoltarea initiativei in rândul tinerilor care vor sa inceapa un business. Sumele aferente sunt prevazute prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 3, domeniul „Promovarea culturii antreprenoriale”.

In cursa se pot inscrie firmele mici si mijlocii, universitatile publice si private, centrele pentru sustinerea activitatilor antreprenoriale, organizatiile sindicale dar si organizatiile nonguvernamentale (ONG-uri).

Cine sunt beneficiarii

Tot in categoria beneficiarilor eligibili intra Ministerul Culturii si Cultelor si agentiile subordonate. Se califica, de asemenea, si persoanele fizice. Pentru a fi acceptate, proiectele depuse trebuie sa vizeze organizarea de seminarii de formare profesionala sau care sa promoveze dezvoltarea durabila in domenii ca protectia mediului inconjurator si prevenirea poluarii sau turism.

In plus, intreprinzatorii isi pot imbunatati in cadrul unor cursuri platite de UE competentele in domeniul marketingului, a strategiilor de piata sau pot invata cum sa elaboreze un plan de afaceri coerent.

Bani pentru burse

In categoria cheltuielilor decontate prin acest program intra, pe langa costurile de scolarizare, si cheltuielile de transport, cazare si diurna participantilor. Sunt sustinute financiar si abonamentele la reviste de specialitate, achizitionarea de carti (tiparite sau in format electronic), eventualele licente si brevete, dar si materialele consumabile necesare.

Este important faptul ca banii pot fi folositi si pentru subventii pentru inregistrarea drepturilor de autor, pentru angajatii care au nevoie de sprijin financiar, pentru premii in cadrul unor concursuri dar si pentru acordarea de burse sociale si de merit. Sprijinul financiar include amortizarea cheltuielilor cu inchirierea locatiilor si ratele de leasing, in cazul achizitionarii de vehicule.

Sunt acoperite si cheltuielile cu primele de asigurare ale imobilelor achizitionate prin acest program, onorariile pentru consultanta juridica, taxele notariale, expertizele tehnice si financiare.

Important

Sesiunea de aplicare pentru acest program a fost deschisa la data de 9 mai si se va incheia la 17 iulie. Durata de implementare a unui proiect este de minimum sase luni si maximum trei ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top